IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Пенев: Българският фондов пазар е подкрепен от евтини пари и ускорен растеж

Ставаме свидетели на дългоочаквана и необходима корекция от 10%, смята членът на Съвета на директорите на ЕЛАНА

20:11 | 10.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Видяхме една дългоочаквана и необходима корекция от 10%“, коментира представянето на Българска фондова борса (БФБ - София) през октомври Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

„Без да задълбаваме във факторите за нея, тя съвпадна с края на по-слабия сезон за акциите и ще е важно да видим нов връх на SOFIX преди края на годината, ако ще бъдем силни оптимисти за 2018 г.“, допълва той в коментара си за месечния Бюлетин на инвеститора на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Експертът обръща внимание, че пазарът все още е подкрепен от евтини пари, повишаващи се доходи и ускорен икономически растеж.

Според него очертаващият се излишък в държавния бюджет вероятно ще бъде изхарчен щедро по стандартните пера - пенсии, инфраструктура, което ще осигури силни макропоказатели в началото на новата година.

„За момента не смеем да очакваме още една година с растеж близо до 4%, но при липса на глобални катаклизми, шансът да видим такъв над 3% през 2018 не е малък, което от своя страна ще значи и нова силна година за финансовите пазари у дома“, обобщава Ивайло Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
polki
преди 6 години
Кво каза??? На 20% са от какво???Навярно си искал да напишеш, че сме на 200% от предкризисните нива на инексите на БФБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
"Експерта" да обясни как така в целия свят индексите са над предкризисните си нива. Но в БГ са на 20% от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още