IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Чаушев: Азиатският скок на Anheuser-Busch InBev е добро решение

Публичните компании трябва да развият потенциала си, за да привличат инвеститори, съветва Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток"

17:15 | 12.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гигантът в производство на бира Anheuser-Busch InBev осъществява първично публично предлагане (IPO), листвайки азиатското си поделение Budweiser Brewing Company в Хонконг. Това е изключително добро решение. В момента условията на пазара са много добри за такива първични публични предлагания. Очакваме Фед да започне да сваля лихвените проценти и това кара инвеститорите да придобиват апетит към риск, а освен това и икономиката в региона на Хонконг се развива добре. Такова мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток".

Той очаква цената за акция при IPO-то да бъде  40-42 хонконгски долара. Силните страни на Budweiser Brewing Company според него са, че има изключителната възможност да превземе азиатския пазар, който тепърва ще развива вкуса към бирата.

"Интересът към компанията е сравнително голям – не толкова, колкото очаквах.  Показателите на Budweiser Brewing Company са сравнително добри, имайки предвид някои други скорошни IPO-та. Има потенциал за изкупувания и сливания", прогнозира експертът.

Според Чаушев една от слабите страни на компанията е, че продуктите ѝ са малко по-скъпи от тези на основни техни конкуренти. "В Китай един човек харчи средно 66 долара за бира годишно. Средствата, придобити от Anheuser-Busch, ще бъдат използвани за погасяване на дълга, натрупан през 2016 -2017 г., за да изкупят един от основните си конкуренти", напомни той.

Virgin Galactic може да стане първата публична компания за космически туризъм в света, ако бъде реализирано сливането със Social Capital, листната в Ню Йорк. По тази тема Ивайло Чаушев изрази мнение, че акциите на компанията със сигурност ще предизвикат интерес.

"От инвеститорска страна силен интерес все още не виждам. Сливането все още не е приключило. Самата оценка на такава компания е доста трудна. Бих се насочил към оценка, подобна на технологичен стартъп",  коментира Ивайло Чаушев.

По темата за завръщането на McAfee на публичните пазари той каза, че очаква интерес към акциите на тази компания. “Представя се добре, а е секторът тепърва ще развива потенциала си”, смята още старши дилърът в "Делтасток".

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още