IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус" може да влезе в SOFIX от март

Поевтиняването на акциите на "Софарма" и влизането на по-голяма компания като "Градус" увеличават шанса и пред "Софарма Трейдинг"

10:42 | 10.01.19 г.
<p>
	Още при успешното IPO на &quot;Градус&quot; през лятото на 2018 г. беше ясно, че ще влезе в SOFIX. На снимката са ръководството на &quot;Градус&quot; АД и мениджъра по емисията ПФБК. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Още при успешното IPO на "Градус" през лятото на 2018 г. беше ясно, че ще влезе в SOFIX. На снимката са ръководството на "Градус" АД и мениджъра по емисията ПФБК. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изключително големи промени в състава на SOFIX може да се случат през март 2018 г. Ликвидността с акциите на "Градус" АД го включва към индекса, ако ребалансирането беше днес, и то с голяма преднина. Причината е, че за последните 3 месеца компанията е на 4-о място по оборот и на 5-о по брой сделки. Това означава, че дори в следващите 2 месеца да няма сделки с "Градус" АД, то почти сигурно компанията влиза в SOFIX.

И ако влизането на "Градус" АД е очаквано още от IPO-то, то може би по-неочакваното е, че шансовете на "Софарма Трейдинг" АД да влезе в SOFIX нарастват поради две причини. Едната е, че акциите на "Софарма" АД поевтиняха с над 20% до около 3,3-3,4 лв. Втората е, че "Градус" АД е с по-голяма пазарна стойност на свободните за търгуване акции (за каквито се считат тези в акционери с дял под 5%). При "Градус" АД това са акции на стойност около 76 млн. лв. Ако от SOFIX отпадне компания с малка пазарна стойност на свободните акции, като "Трейс груп холд" с 16 млн. лв. (която беше последна при предишното ребалансиране през септември 2018 г.), то стойността на включените в SOFIX акции ще се качи с 60 млн. лв.

Това автоматично помага общата тежест на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД да е под 20% от стойността на индекса, който с "Градус" АД би включвал акции за около 1,1 млрд. лв. Текущо свободните акции на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД са за около 212 млн. лв. и дъщерното на "Софарма" АД би влязло в SOFIX за първи път в историята си. Сумата на свободните им акции е след редуциране на теглото на Софарма АД до 15% от SOFIX, в противен случай общата стойност на акциите им е около 250 млн. лв. и в този случай общото им тегло е над 20% и Софарма Трейдинг АД няма да влезе.

Разбира се, всичко може да се промени и много ще зависи от цените на акциите на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД на 1 март 2019 г. и от движението на SOFIX през това време.

Като потенциални излизащи засега се очертават "Трейс Груп холд" АД, което е назад в класациите по брой сделки и оборот. Също назад в тази класация е "Албена" АД, което крие поредната сензация, защото дружеството досега беше сигурен участник в индекса. Въпреки вливането на "Албена инвест холдинг" АД ликвидността с акциите на "Албена" АД намалява в унисон с понижението в цените на акциите й.

И важните нюанси не свършват дотук.

Дори само "Градус" АД да влезе в SOFIX, тя е с компания с голяма стойност на свободните акции и това автоматично ще принуди Expat SOFIX ETF да разпродава акции от другите компании в индекса, за да запази копирането на SOFIX. Тоест може да очакваме пазарен натиск върху всички други компании в SOFIX, тъй като активите на Expat SOFIX ETF в последните месеци са константа.

Ако в индекса влезе и "Софарма Трейдинг" АД, пазарната активност по покупко-продажби на Expat SOFIX ETF би била още по-голяма.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените дружества.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още