IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фрий-флоут пазарната капитализация на "Градус" - 83 млн. лева*

От компанията очакват да станат част от основния индекс SOFIX още през следващата година

12:04 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на &quot;Градус&quot; АД, и финансовият директор Георги Бабев.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на "Градус" АД, и финансовият директор Георги Бабев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като преди няколко седмици осъществи успешно първично публично предлагане (IPO), днес старозагорският производител на пилешко месо "Градус" АД започна да се търгува на основен пазар и на сегмента Standart на Българска фондова борса.

Фрий-флоут пазарната капитализация на компанията възлиза на 83 млн. лева. Това нарежда "Градус" сред първите шест борсови компании по този показател. В началото на сесията акциите се търгуваха с повишение от 2,78% до 1,85 лева. 

Над 370 хил. акции на компанията минаха на пода само в първия час от началото на вторичната търговия с книжата на дружеството на Българска фондова борса.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Общият изтъргуван оборот по позицията до момента (12,45 часа) възлиза на 708 хил. лв., спрямо малко над 836 хил. лв. за всички публични компании. „Градус“ стана петата по капитализация компания на капиталовия ни пазар след „Чайкафарма Висококачествени лекарства“, „Софарма“, „Химимпорт“ и „ЧЕЗ Разпределение България“. 

"Листването на "Градус" е положителен знак за всички останали компании, че капиталовият пазар може да бъде алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично публично предлагане може да бъде голям успех дори и при ниска ликвидност", каза изпълнителният директор на БФБ Иван Такев

За търговия се предлагат 243 608 710 броя акции с номинална стойност един лев, сред тях и 42 217 420 броя, закупени по време на IPO-то на цена от 1,80 лева. 

Увеличението на капитала се осъществи на търгове, проведени на БФБ АД на 18 и 19 юни 2018 г. Срокът за плащане на акциите беше два работни дни, тоест до 21 юни (четвъртък). Последва седмица за подготвяне на документите и те бяха внесени в Търговския регистър на 28 юни.  

"IPO-то на "Градус" АД вероятно ще остане най-голямото на Българската фондова борса (БФБ) за 2018 г. Със сигурност обаче то няма да бъде последното за годината", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. По думите му въпреки моментното състояние на борсата и индивидуалните, и институционалните инвеститори разплагат със значителни стредства, които да бъдат инвестирани в компаниите. 

"Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO-та в България. Минахме през труден и дълъг процес. Благодарим на БФБ, централен депозитар и посредника в сделката. Използвахме този сегмент, който е рядко ползван, защото смятаме, че е най-спаведлив и за акционерите, и за инвеститорите", каза главният финансов директор на "Градус" Георги Бабев.

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов обеща, че голямата отговорност за успешното IPO върви ръка за ръка с по-добра отчетност и комуникации към обществеността. Пред Investor.bg той каза, че очаква компанията да стане част от основния индекс SOFIX още през следващата година.

В предлагането на 18 и 19 юни бяха записани акции за 81,39 млн. лв. при минималната цена от 1,8 лв. IPO-то беше успешно, тъй като търсенето надхвърли 65 млн. лв. 

Пенсионни и договорни фондове са записали 75,21% от акциите на "Градус" АД, показа анализ на Investor.bg.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. "Градус" АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи прозводители на разплодни яйца в Европа. Компанията е лидер в страната по производство на продкути от птиче месо с 35% пазарен дял. 

Собствениците няма да могат да продават допълнителен брой от акциите си до 12 месеца след листването на компанията. От "Градус" очакват нетна печалба от 35 млн. лв. и EBITDA от 46 млн. лв. за 2018 г., а за 2019 г. се прогнозират 45 млн. лв. нетна печалба и 58 млн. лв. EBITDA.

*Актуализирано в 12,45 часа

Вижте цялото интервю с Иван Такев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още