fallback

Феноменът „Иди ми, дойди ми“ - Монбат и Албена ще се връщат в SOFIX?

Две седмици преди края на състезанието, компаниите са напред в класаците по оборот и брой сделки

08:41 | 16.08.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Представете си индекс от 15 компании, който се обновява през март и септември според класациите за ликвидност. А сега си представете, че две компании излизат през март. Това излизане предизвиква сделки с тях, защото има фонд, който следва индекса и именно тези сделки ги връщат обратно в него през септември.

Индексът е SOFIX, компаниите са „Монбат“ АД и „Албена“ АД, които почти сигурно ще се върнат обратно, защото са доста напред в класациите по оборот и брой сделки в последните 6 месеца.

По брой сделки „Албена“ АД е 5-та, а „Монбат“ е 7-ми сред 40-те най-ликвидни компании. По оборот „Албена“ АД е втора, а „Монбат“ АД е 13-ти. Разбира се, критериите са малко по-сложни от бърза справка и включват медианна стойност на седмичния оборот, фрий-флоут на пазарна капитализация, брой сделки и средноаритметична стойност на спреда между цените купува и продава. Освен това има още две седмици до края на август и състезанието не е приключило.

Кои компании ще излязат от индекса? Трудно е да се каже, но видимо „М+С Хидравлик“ АД е заплашено, защото е на 28-о място по брой сделки за последните 6 месеца сред 40-те най-ликвидни компании - тоест далеч от 15-та позиция, колкото са компаниите в SOFIX. „Елана Агрокредит“ АД е на 19-то, а „Стара планина холд“ АД на 17-то сред 40-те най-ликвидни компании. Но която и компания да отпадне, около 50% е вероятността, че ще наблюдаваме т. нар. „йо-йо ефект“ и след шест месеца ще се върне в индекса.

Затова някои предлагат ребалансирането да е веднъж годишно или по-рядко. Ако ребалансирането е веднъж годишно, но броят сделки и оборот пак е за последните 6 месеца, то тогава ще се избегне ефектът, при който сделките при напускане да предопределят последващото завръщане в индекса.

Проблемът е за Expat SOFIX ETF, който трябва да се бори да купува и продава едни и същи акции през 6 месеца на неликвиден пазар като българския. Това обаче създава място за спекулантите да се опитват да предвидят коя компания ще влезе или излезе и да търгуват тези си очаквания.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.  

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
fallback