IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари записаха предимно повишения

Напрежението около данъчната система в САЩ се усеща и на европейския континент

20:03 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха предимно с повишения в петък, като атмосферата е напрегната заради притеснения относно плановете за цялостно преразглеждане на данъчната система в САЩ, пише CNBC.

Британският FTSE се повиши с 0,57% до 7490,57 пункта. Германският DAX нарасна с 0,27% до 13103,56 пункта, а френският CAC се понижи с 0,15% до 5349,30 пункта.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,2%, като повечето сектори се търгуваха на негативна територия. Търговията на дребно беше най-зле представилият се сектор със спад от над 2%, след като шведската модна компания H&M обяви, че планира да затвори още физически магазини и да увеличи онлайн усилията си, след като представи по-слаби от очакванията резултати за четвъртото си финансово тримесечие.

Продажбите за периода септември-ноември са се свили с 4%, или с 2% в местна валута, до 50,4 млрд. крони (5,96 млрд. долара) в сравнение със същото тримесечие на 2016 г. Докладът, включващ годишните резултати на компанията, ще бъде представен на 31 януари 2018 г.

В корпоративен план днес стана ясно още, че Deutsche Telekom е постигнала споразумение с Tele2 AB, съгласно което T-Mobile Холандия ще придобие холандския бизнес на Tele2 за 190 млн. евро в брой и дял от 25% в комбинираното дружество.

Голямата новина на деня е решението на лидерите на Европейския съюз(ЕС) да дадат официалното си одобрение в петък за започване втората фаза от преговорите за Brexit с Великобритания, фокусирайки се върху преходния период и бъдещите търговски отношения.

Двете страни вероятно ще започнат работа по очертаване на основните елементи от търговската сделка след март 2018 г.

Според лидерите на ЕС е постигнат достатъчен напредък, за да може да се продължи напред с преговорите по бъдещите отношения между двете страни. Европейският съвет призовава главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и Великобритания да довършат работата си по въпросите, свързани с излизането, включително нерешените през първата фаза, и да започнат изготвянето на проект на съответните части от сделката.

Лидерите на ЕС обаче подчертават, че напредък в преговорите във втората фаза може да има, само ако "всички ангажименти, поети през първата фаза, бъдат изпълнени изцяло и да бъдат оформени юридически възможно най-скоро".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още