IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси призоваха пазарите да останат отворени

Затварянето не би променило основната причина за нестабилност, посочват от Федерацията на европейските фондови борси

13:14 | 18.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейските борси не са имунизирани от ефектите на COVID-19 и неговото въздействие върху икономическите среда. Но въпреки че тази ситуация представлява предизвикателство, от решаващо значение е пазарите да останат отворени. Това заявиха от Федерацията на европейските фондови борси (FESE) в изявление, публикувано на сайта на Българска фондова борса (БФБ).

Затварянето на пазарите не би променило основната причина за нестабилност, а ще доведе до премахване на прозрачността на настроенията на инвеститорите и ще ограничи достъпа им до техните пари, се казва в становището. Всичко това би задълбочило настоящото безпокойство и би довело до спад на инвестиционната доходност, допълват от федерацията.

От организацията посочват, че пазарите продължават да функционират по прозрачен начин и съгласно правилата въпреки екстремните условия за търговия. „Mеханизмите за временно преустановяване или ограничаване на търговията при внезапни и неочаквани промени на цените в извънредни ситуации функционират нормално и с необходимата гъвкавост, за да посрещнат търсенето на пазара“, се посочва в текста.  От FESE допълват, че вече са задействани плановете за гарантиране непрекъснатост на дейността, включително в контекста на „работата от вкъщи”.

Федерацията също така предупреждава, че постоянният поток от новини води до непрекъсната промяна на оценките на инвеститорите за стойността на ценните книжа и поражда необходимостта от динамично ребалансиране на портфейлите. „Инвеститорите следва да се адаптират към променящите се икономически обстоятелства и контролите“, съветват от FESE, откъдето допълват, че е необходимо формирането на цените при отчитането на риска да остане прозрачно, достъпно и надеждно за всички класове активи.

Затварянето на пазарите би задействало всякакви проциклични договорни клаузи в много широк кръг от договори за финансиране и дори оперативни договори. Това би довело до „непредсказуем мащаб“ на неизпълнение по договори с „трудно оценим“ ефект.

По-специално деривативните договори се считат за надеждни с ясно определени цени и позволяват съответно сетълмент или изтичане на договора. Тези инструменти се използват често като база за деривативни продукти, за хеджиране, както и за обезпечение за много свързани извънборсови пазари, например кредитните пазари. „Затварянето на прозрачните пазари вероятно би имало съществено влияние върху функционирането на широк кръг от извънборсови пазари предвид премахването на ключови инструменти за хеджиране. Това би затруднило изключително процеса по управление на риска“, се посочва в текста.

Затварянето на пазарите би довело и до масово разширяване на всякакъв вид двустранни пазарни договорености извън прозрачните места за търговия и без съответната защита на инвеститорите. От FESE  предупреждават, че всички инвеститори биха били засегнати от подобна ситуация, особено малките, тъй като те биха могли да коригират позициите си само при повторно отваряне на референтните места за търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Много правилно, добро становище. Ама някой да не би да си е помислял да затваря фондовите пазари.Някой световен политик, с бръмбари в главата, може да си го е помислил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още