IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" увеличава нетната консолидирана печалба със 140% през 2017 г.

Ще продължим да проучваме добри възможности за придобивания на застрахователни компании със силен потенциал в региона, заявиха от ръководството на компанията

13:28 | 19.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Еврохолд България&quot; АД</em></p>

Снимка: "Еврохолд България" АД

„Еврохолд България“ АД потвърждава успешното си представяне през 2017 г. и след публикуването на одитирания консолидиран отчет на дружеството за изминалата година.

Приходите на холдинга нарастват с 18% на годишна база до 1,2 млрд лв. Нетната печалба се увеличава с близо 140% до 24,4 млн. лв., а оперативната печалба (EBITDA) - с 65% до около 57,6 млн. лв. Собственият капитал на компанията нараства с 86% до близо 215 млн. лв., а активите ѝ се повишават със 17% до 1,33 млрд. лв., показва консолидираният отчет за 2017 г., разпространен чрез БФБ-София.

Застрахователният бизнес на „Еврохолд“ в Югоизточна Европа, концентриран в „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), има съществен принос за постигнатите резултати, обявиха от компанията. Приходите от него нарастват с 19% за година и за първи път надхвърлят 1 млрд. лв., а нетната печалба се повишава над 4 пъти до близо 42 млн. лв.

Автомобилният и лизинговият бизнес на Еврохолд, опериращи съответно под бранда „Авто Юнион“ АД и „Евролийз Груп“ ЕАД, също повишават значително продажбите и печалбите си.

На 17 април 2018 г. „Евроинс Иншурънс Груп“ се договори да придобие специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на германската ERGO. Тя е сред големите застрахователни компании в Европа и част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб - Munich Re.

През последните години „Евроинс Иншурънс Груп“ придоби последователно застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно ХДИ Застраховане и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - Интерамерикан, както и на QBE в България и Румъния. През 2017 г. ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. Също през миналата година компанията придоби и значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО Евроинс.
   
„Еврохолд е все по-разпознаваемо име сред инвеститорите, които се интересуват от Централна и Югоизточна Европа. Облигациите, които издадохме през 2017 г., предизвикаха силен интерес и в емисията се включиха инвеститори от всички големи финансови центрове в Европа. Уверени сме, че ни предстоят нови успешни излизания на капиталовия пазар в Европа“, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на „Еврохолд България“ АД.

Той посочи още, че през изминалата година застрахователният подхолдинг „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) е разширил допълнително пазарния си дял в Централна и Източна Европа. „ЕИГ е най-бързоразвиващата се независима застрахователна група в региона. Ще продължим да проучваме добри възможности за придобивания на застрахователни компании със силен потенциал в региона. Очакванията ни за 2018 г. са позитивни. Прогнозите за икономиките на страните, в които оперираме, са благоприятни и предвижданият икономически растеж ще стимулира допълнително търсене на продуктите ни“, заяви Христов.

От началото на годината акциите на „Еврохолд“ поскъпват с 2,44%, а през последната една година ръстът в цената е с 55,67%. 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 5 години
Добре ,че сами се хвалите ,ама пазара нещо не го отчита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още