IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавен експерт от министерство на финансите е предложена за член на СД на БФБ

От името на дружеството се предлага да отпадне „- София“ и да остане само "Българска фондова борса" АД

09:46 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Христина Стефанова Пендичева е предложена за член на Съвета на директорите на Българска фондова борса – София АД, показва актуализираната покана за свиканото на 18 юни 2018 г. общо събрание на акционерите.

Христина Пендичева е държавен експерт в дирекция "Регулация на финансовите пазари" в Министерство на финансите. Тя ще заеме мястото на досегашния представител на Министерството, Маринела Пиринова Петрова, която е предложена за освобождаване.

Докато Маринела Пиринова Петрова е заместник-финансов министър, то Христина Пендичева е само държавен експерт, което може да се тълкува както като лоша, така и като добра новина. От една страна зам.-финансовият министър вероятно е твърде ангажиран, докато с експерт може би ще се постигне по-голяма оперативност в работата между МФ и БФБ.

Христина Пендичева е работила в Комисията за финансов надзор от 2005 до 2010 г. в дирекция „Правна и методология на финансовия надзор“ като главен експерт. От април 2010 г. до февруари 2011 г. е работила в отдел „Правен и осигуряване на съответствие“ в ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастаховане. От февруари 2011 г. досега е държавен експерт в дирекция „Регулация на финансовите пазари“ в Министерство на финансите.

Министерство на финансите е най-големият акционер в БФБ-София с дял от 50,05%.

Други по-важни предложения за гласуване към акционерите в "БФБ-София" АД за промяна на името от „Българска фондова борса – София“ АД на „Българска фондова борса“ АД, тоест премахва се „- София“. Последното е остатък от 90-те години на миналия век, когато всеки голям град имаше своя фондова борса, а акциите бяха налични. В края на 90-те години държавата заложи на софийската фондова борса като гръбнак на капиталовия пазар, а през 2010 г. си осигури и мажоритарен дял в нея записвайки акции по 1 лв.

Като дружество с преобладаващо държавно участие, БФБ е предложило 50% от печалбата си като дивидент, в случая символичните 0,01566 лв. на акция. При текущата цена от 5,75 лв. за ценна книга това прави едва 0,27% дивидентна доходност.

Акциите на БФБ поскъпват с 94% в последните 12 месеца до 5,75 лв. за ценна книга и 37,85 млн. лв. пазарна капитализация. През периода БФБ придоби енергийната борса (БНЕБ ЕАД) и вече публикува интересен консолидиран отчет с резултатите на енергийната борса.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още