IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за вливане между Софарма и Медика е внесен за одобрение в КФН

В резултат на вливането цялото имущество на „Медика” ще премине към „Софарма”

12:14 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договорът за вливане между Софарма и Медика е внесен на 13 февруари за одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи фармацевтичната компания чрез БФБ - София. 

Както по-рано писа Investor.bg, дружествата са назначили проверители, чието заключение е необходимо преди подаване на документите за преобразуване в Комисията за финансов надзор (КФН).

Докладът на проверителя вече е готов, както и докладите на управителните органи на участващите в преобразуването дружества, които също са внесени в КФН.

В резултат на вливането цялото имущество на „Медика” ще премине към „Софарма” и последното ще стане негов правоприемник. „Медика” ще се прекрати без ликвидация.

Всички акционери на преобразуващото се дружество „Медика”, с изключение на приемащото дружество „Софарма“ АД, което също е акционер в преобразуващото се дружество, ще придобият акции от капитала на „Софарма” и ще станат акционери в него.

Срещу всяка една своя акция от „Медика” АД всеки акционер на дружеството ще придобие 0,9486 от обратно изкупените акции от капитала на „Софарма” АД.

В края на 2015 г. Софарма официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика. Това се случи, след като Софарма купи 3 080 000 акции на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници, представляващи 30,59% от капитала на Медика, и увеличи участието си до 66,72%.

Продавач бе Доверие Капитал АД, дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД. След сделката Доверие Капитал намали дела си в Медика до 29,61%, а Софарма го увеличи от предишните 36,13 на сто.

 Сделката мина на пода на БФБ на 22 октомври при цена от 3,5 лв., или без промяна в цената. Така стойността й възлиза на 10,78 млн. лв.

С придобиването на мажоритарния пакет акции Софарма направи стъпка напред към присъединяването на Медика към фармацевтичната група.

От началото на годината акциите на Софарма поскъпват с 13,42%, като за година ръстът в цената достига 31,52%. Пазарната капитализация е 455,617 млн. лв.

При Медика от началото на година се отчита покачване в цената с 2,94%, въпреки че за една година ръстът е по-малък - с 0,03% при пазарна капитализация 35,24 млн. лв. 

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още