IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Няма държава в ЕС с толкова нисък дял на капиталовия пазар към БВП

Малките и средни компании не осъзнават въобще възможностите, които предлага българският капиталов пазар, коментира депутатът

20:10 | 10.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Капитализацията на пазара падна под 7 млрд. лв. Това при над 80 млрд. лв. БВП на страната са под 8% от БВП. Нормално е делът на капиталовия пазар към БВП да е около 50% за държава като България“, коментира пред Investor.bg народният представител Делян Добрев по повод подписания меморандум за създаване на Съвет за развитие на капиталовия пазар.

По думите му много от компаниите в България, средни и малки компании, не осъзнават въобще възможностите, които предлага българският капиталов пазар.

„Една от причините е, че такъв капиталов пазар почти няма. Миналата година оборотът на пазара бе в рамките на 400 млн. лв. и мислехме, че е рекордно лоша. Оказа се, че първата половина на 2016 г, е два пъти по-лоша от рекордно лошата 2015 г. Тоест попаднали сме в един омагьосан кръг, от който  много трудно се излиза“, заяви той.

Добрев определи създаването на новия съвет за развитие на капиталовия пазар като първата стъпка за това, като допълни, че конкретните мерки и дейности ще се видят в следващите няколко седмици и месеци.

„Много се радвам, че само за една година успяхме да реализираме тази идея и асоциациите да подпишат документ. Това, което следва е на работно ниво те да обсъдят конкретни идеи“, коментира Добрев.

По думите му вече има списък с 15-20 предложения, които да бъдат обсъдени. Идеите са в посока на стимулиране на нови IPO-та, някои са свързани със спящите акции в регистър А, както и за финансиране на самото IPО по „Оперативна програма конкурентоспособност“.

„Надявам се всички да се обединят около идеите и да започне тяхното реализиране“, каза Добрев. Според него един съществен дял от работата на Съвета е да повиши познанията на самите компании за ползата от капиталовия пазар.

„Миналата седмица имаше значително по-висок оборот и едната от причините може би е стартирането на новия ETF. Втората причина е малко по-високото доверие в капиталовия, пазар, за който поне започна да се говори в последните няколко месеца и се правят опити за възстановяване“, посочи още депутатът.

Все пак по думите му „това, което виждаме през последните няколко седмици е далеч от това, което желаем да постигнем“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Значи няма държава в ЕС с толкова висок дял на мутренски капитал към БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
unicornblade
преди 7 години
Така се говореше и когато щяха да пускат ЕРП-тата. Видя се какво раздвижиха, да не казвам.Докато няма гаранции, че случаи като Мостстрой и Меком няма да останат ненаказани капиталовият пазар ще е само място за врътки и нищо по-сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
А това , че най голямата вина за толкова плачевно за бизнеса съотношение има лично ББ - ни дума ни стон! На българските мутри и мафиоти капиталов пазар не им трябва, той само им пречи и за това от 2009 година българските борсови индекси тъпчат на едно и също ниво, или по точно минус 70% от върховите позиции през 2008 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
cokrat1
преди 7 години
Държавата може да направи много за раздвижване на пазара..но, или не иска, или не знае как. Като първа крачка може да пусне няколко големи пакета .....от 49% на големите държавни фирми, и да вдигне процента на свободно търгуемите акции на борсата и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 4
emilioner
преди 7 години
Делянчооо не се прави на ощипана мома ти си бил у властта много добре знаеш къде е проблема.Съдебната система.Тя е основата,фундамента на нея трябва да се гради конструкцията на икономиката.Като е сгрешена и не може да защити частната собственост стоим бедни неразвити.Да не съм луд да купувам акциите на местния мафиот който е като феодален барон потъпква закона кога си иска манипулира счетоводството на бизнеса и не му пука от нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
Sakamano
преди 7 години
Причината е, че Масовата приватизация в България беше тотално опорочена. След като за 99% от хората единствената възможна инвестиция е покупката на имот, за какъв точно капиталов пазар говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
anami
преди 7 години
Но Вий играйти ,защото който играй може да спичели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
anami
преди 7 години
И после пак затишие за 100-200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
anami
преди 7 години
Да обаче в ненормални държави като нашата понякога се случват и нелогични неща изведнъж.Скок от 50-100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
troika
преди 7 години
За цяла година оборот, колкото на Варшавската за един ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още