IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Пеева: Монбат има право да продаде обратно Левента ЕООД на Приста ойл

Намеренията на дружеството са да продаде "Лавента" ЕООД във възможно най-кратък срок

10:28 | 09.04.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Даниела Пеева, личен архив</em></p>

Снимка: Даниела Пеева, личен архив

След като рано сутринта на 5 април русенският сайт utroruse.com публикува новина, че след три препродажби Левента стана собственост на Монбат срещу 5,4 млн. лв., сделката на производителя на акумулатори "Монбат" АД породи гневни реакции в Коментари на Investor.bgПотърсихме за коментар по темата Даниела Пеева, директор за връзка с инвеститорите в "Монбат" АД. 

Г-жо Пеева, в Търговския регистър е обявена покупката на 100% от дяловете на "Левента" ЕООД от "Монбат" АД. Въпросната сделка, сключена със свързаното лице "Приста ойл" ЕАД, попада ли в приложното поле на чл. 114 от ЗППЦК и било ли е нужно одобрението на акционерите?

На 22.03.2019 г.  Съветът на директорите на „Монбат“ АД  прие решение „Монбат“ АД да придобие чрез покупко-продажба 28 640 дяла от записания капитал на „Левента” ЕООД на стойност 5,4 млн. лева.

В своето решение Съветът на директорите е направил преценка на условията по чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК и е установил, че общото събрание на акционерите на „Монбат“ АД не следва да взема предварително овластително решение за сключването на сделка по придобиване от страна на Монбат АД на 28 640 дяла от капитала на „Левента” ЕООД, от продавача„Приста ойл холдинг” ЕАД при стойност на сделката BGN 5 400 000 (пет милиона и четиристотин хиляди)  лева. 

Разглежданата сделка представлява 1,92% от стойността на активите на „Монбат“ АД спрямо последния заверен годишен финансов отчет за дейността на дружеството  към 31.12.2017 г., представен на КФН и оповестен на обществеността на 02.04.2018 г.   Сделката по придобиването на 28 640 дружествени дяла от капитала на „Левента” ЕООД попада в обхвата на чл. 114, ал. 2 от ЗППЦК, доколкото членовете на СД на публичното дружество Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Петър Бозаджиев и Флориан Хют са членове на Съвета на директорите на насрещната страна по сделката „Приста Ойл Холдинг“ ЕООД. Ето защо, същите са изключени от гласуването при вземането на решение за даване на предварително одобрение за сключване на сделката.

Съгласно изискванията на чл. 116б, ал. 3, т. 2 от ЗППЦК на 25.03.2019 г. в законоустановения срок „Монбат“ АД е представило на КФН протокол от заседанието на Съвета на директорите, на което е прието решението.

Как дейността на едно дружество, каквото е "Левента" ЕООД, ще допринесе за постигане на бизнес стратегията на "Монбат" АД и как бихте обосновали целесъобразността на сделката?

Предметът на дейност на „Левента” ЕООД  е фокусиран в управлението на недвижима собственост, а дружеството притежава уникални недвижими имоти, чиято пазарна стойност е съизмерима с цената но сделката при продажбата от „Приста ойл Холдинг“ ЕАД на „Монбат“ АД.

При определяне цената на сделката е взет предвид и актив на „Левента“ ЕООД, чиято ликвидност е гарантирана от „Приста ойл Холдинг“ ЕАД. Сделката е осъществена по инициатива на „Приста ойл Холдинг“ ЕАД с цел гарантиране на приоритета по погасяването на задължения към „Монбат“ АД в размер на 23,2 млн. лв. Погасяването на тези задължения се очаква да стане за сметка на приходите на „Приста ойл Холдинг“ ЕАД, за което дружеството е поело договорен ангажимент. 

Очакванията за увеличаване на приходите на „Приста ойл Холдинг“ ЕАД се базират на перспективите за възстановяване на експорта на дружеството към ключови клиенти от региона на Северна Африка и други пазари. Продажбата на „Левента“ ЕООД е осъществена за гарантиране на коректното изпълнение на така поетия ангажимент. С тази цел в договора е предвидена опция в полза на купувача „Монбат“ АД, която, ако бъде упражнена, ще задължи „Приста ойл Холидинг“ ЕАД да изкупи обратно дяловете на „Левента“ ЕООД. „Левента“ ЕООД формира приходи от дейността си основно от отдадените под наем недвижими имоти. С отчитане на обстоятелствата по-горе обаче, намеренията са „Монбат“ АД да не ги консолидира, а инвестицията да бъде конвертирана в парични средства във възможно най-кратък срок.

Припомняме, че според отчета на "Левента" ЕООД за 2017 г. дружеството отчита загуба от 410 хил. лв. при приходи от 332 хил. лв. и разходи за 742 хил. лв., от които извънредни в размер на 361 хил. лв.

За 2016 г. е отчетена печалба от 3 хил. лв. при приходи от 451 хил. лв.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
15%
преди 4 години
Преди всичко да благодаря на Мариян и на Инвестор като цяло за интервюто! Иначе - ОК, ще очакваме парите да се върнат в Монбат "в най-кратки срокове". Няма да е всяко чудо за три дни и ще припомняме от време на време ако позабравят за тази случка от мениджмънта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Гари
преди 4 години
Не разбирам как тази сделка гарантира приоритета по погасяването на задължения към Монбат АД в размер на 23,2 млн. лв. По-скоро гарантира, че те няма да се погасяват. И в кой договор фигурира тази "опция в полза на купувача Монбат АД, която, ако бъде упражнена, ще задължи Приста ойл Холидинг ЕАД да изкупи обратно дяловете на Левента ЕООД"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още