IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Инвеститорите на БФБ не са имали повод за радост през 2018 г.

Според главения инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг в момента продажбите се ускоряват, тъй като много хора планират да излязат от пазара

17:21 | 24.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
Цветослав Цачев: Инвеститорите на БФБ не са имали повод за радост през 2018 г.

Инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) не са имали повод за радост от началото на 2018 г. Натрупването на негативни събития като разочароващите корпоративни отчети, негативните тенденции в глобален мащаб и перспективите за икономически растеж оказват негативно влияние на инвеститорите. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента продажбите се ускоряват, тъй като много хора планират да излязат от пазара", обясни Цачев. Той добави, че през 2018 г. много малко компании са успели да зарадват инвеститорите с финансовите си резултати, като голяма част от тях са отчели ръст на приходите от едва 2-3%.

"Служителите на „Софарма“ получиха акциите и част от тях вече започнаха да ги продават. Това събитие е сред поредицата от фактори, които доведоха до сериозното понижение на индекса SOFIX", отбеляза той.

Според Цветослав Цачев чуждестранните пазари вероятно ще се възстановят, но едва ли ще има огромен скок на цените, като българският пазар също ще се стабилизира.

"През последните няколко месеца в САЩ се наблюдава прехвърляне на средства към сектори, които дават дивиденти. Например, секторът на комуналните услуги генерира високи постъпления и се представя по-добре в сравнение с други сектори. Това е ключово за второто полугодие на 2018 г", обясни още главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още