IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение стартира най-мащабния си проект за годината за 3,2 млн. лв.

Компанията ще повиши сигурността в електрозахранването в девет столични района

11:28 | 21.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Новият кабел е дълъг близо 4 километра, ЧЕЗ Разпределение България АД</em></p>

Снимка: Новият кабел е дълъг близо 4 километра, ЧЕЗ Разпределение България АД

ЧЕЗ Разпределение България стартира най-мащабния си проект през 2017 г., който ще повиши сигурността в електрозахранването в девет столични района, обяви компанията чрез съобщение до медиите.

Компанията ще инвестира 3,2 млн. лв. в подмяна на ключов кабел 110 kV в София.

В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение ще подмени 3930 метра кабел, който захранва 39 хил. домакинства и стопански клиенти в 45 квартала в районите Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост и Искър. Сред тях са държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусна мрежа на градския транспорт. Той е от ново поколение, с алуминиево покритие, което не представлява интерес за крадците на медни кабели, посочват от дружеството. В резултат ще бъде намален рискът от възникване на аварии и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ремонтните дейности ще продължат до края на октомври 2017 г. По време на реконструкцията кабелът ще бъде изключен и две подстанции ще преминат на едностранно захранване. Предвид сложността и мащаба на проекта, по време на ремонтните дейности са възможни временни прекъсвания и смущения на електрозахранването в същите райони, съобщават от дружеството.

„Трасето, по което ще се подменя кабелът е изключително сложно, но ние сме взели необходимите мерки нашите подизпълнители да сведат неудобствата за гражданите до минимум. Моментът за извършване на ключовия ремонт е внимателно подбран – работи се в период, когато консумацията на електричество е най-ниска. По този начин се избягва претоварване по мрежата, която ще доставя ток в посочените райони“, коментира Томаш Пецка, главен директор „Управление на активите“ на ЧЕЗ Разпределение България.

Ремонтът ще протече на няколко етапа, тъй като трасето е разделено на части, за да се ограничат смущенията за клиентите. Компанията е създала план за реакция при евентуално прекъсване на едностранното електрозахранване вследствие на претоварване или намеса на трета страна и ще поддържа непрестанен контакт със Столична община и органите на МВР по време на ремонтните дейности. Допълнителна информация може да бъде получена на денонощната телефонна линия на ЧЕЗ 0700 10 010.

От началото на годината акциите на ЧЕЗ Разпределение България поскъпват с 36,8%, а през последните 12 месеца ръстът в цената е със 102,56% при пазарна капитализация от 456,936 млн. лв.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още