IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ и НЕК се разбраха по спор за дължими суми от 2013 и 2014 г.

Двете компании са сключили договор, с който слагат край на този спор, съобщава ЧЕЗ Енерго през БФБ-София

15:25 | 13.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната електрическа компания (НЕК) и ЧЕЗ Електро България са постигнали спогодба за спорни фактури, издадени през януари и февруари 2014 година и насрещни претенции от ЧЕЗ за компенсиране на разходи за енергия от възобновяеми енергийни източници.

Това съобщава ЧЕЗ Електро чрез Българската фондова борса (БФБ-София).

Договорът, с който се уреждат отношенията по тези правни спорове между двете страни, е подписан на 12 юли.

От съдебното дело, заведено от НЕК през 2015 година, става ясно, че през първите два месеца на 2014 година двете компании не са имали договор за продажба на активна енергия. Те са подписали споразумителни протоколи през януари и през февруари, в които ЧЕЗ е поела задължението да се изплати в срок до 10-число на следващия месец.

Издадените от НЕК фактури са на стойност 63,6 млн. лева за януари 2014 година и 1 млн. лева за февруари 2014 година.

ЧЕЗ е извършила частични плащания по тези договори, но после е уведомила дружеството, че ще прихване дължими суми в размер на 24,5 млн. лева за неизплатена сума в периода 5 - 31 юли 2013 година, както и 36,4 млн. лева неизплатени компенсации заради промяната в методиката за компенсиране на разходите за изкупуване на зелена енергия и високоефективно комбинирано производство.

От началото на годината акциите на ЧЕЗ Електро поскъпват с 3,54%, а през последната една година ръстът в цената достига 225,86% при пазарна капитализация от 102,5 млн. лв.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още