IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦД и БФБ учредиха клирингова къща

Тя ще покрива сделки с електрическа енергия, природен газ и стоки, сключени на организиран пазар

11:15 | 21.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЦД и БФБ учредиха клирингова къща

„Българска фондова борса” АД и „Централен депозитар” АД са учредили „Клиър Екс” АД (Clear EX) с капитал 100 хил. лева, съобщи пазарният оператор.

Предметът на дейност на „Клиър Екс” АД е извършване на услуги като клирингова къща, във връзка със сделки с електрическа енергия, природен газ и стоки, сключени на организиран пазар, както и други дейности разрешени от закона. Участията в капитала на дружеството от страна на ЦД АД и БФБ АД са съответно 60% и 40%.

С решение на КФН от 14.04.2020 г. е одобрено придобиването на участие от „Централен депозитар” АД (ЦД АД) в „Клиър Екс” АД (Clear EX).

Най-вероятно новото дружество ще покрива единствено сделки на „Българската независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), чийто собственик е БФБ АД. На тази борса се търгува електроенергията в България.

Клирингова къща за капиталовия пазар трябва да има капитал от поне 7 млн. евро. „Търсим варианти за включването на централен клирингов контрагент към инфраструктурата на БФБ, включително чрез аутсорсинг към чуждестранна такава“, съобщи в интервю за Investor.bg Маню Моравенов, изпълнителен директор на „Българска фондова борса“ АД.

„Стратегически цели в следващите години са изграждане и лицензиране на пълноценна клирингова система и като първа стъпка, предоставянето на българския пазар на такава услугa от европейска клирингова къща през системата на Централния депозитар. Това написа Васил Големански, изпълнителен директор на ЦД, през юли 2019 г.

Възможно е целите пред „Клиър Екс” АД да са по-големи, като в бъдеще капиталът му бъде увеличен многократно. „Българска фондова борса“ АД не може да си позволи сама да осигури капитал от 7 млн. евро, но с консолидираната си печалба си за 2019 г. от 3,06 млн. лв. и за 2018 г. от 3,3 млн. лв. може би е достатъчно силна да привлече партньори, включително чуждестранна клирингова компания.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на "Българска фондова борса" АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tonykostadinov
преди 3 години
Браво! Това е новина с големи букви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още