IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 7% са вече обратно изкупените акции на „Софарма“

В края на февруари акционерите на компанията одобриха обратно изкупуване на собствени акции в размер до 10%

12:42 | 11.09.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фармацевтичната компания „Софарма“ изкупи обратно 538 собствени акции на 10 септември, представляващи 0,0004% от капитала на дружеството. Това става ясно от съобщение, разпространено чрез сайта на Българска фондова борса.

Общата стойност на изкупените по време на вчерашната сесия книжа е 2 221,94 лв. при средна цена от 4,13 лв.

„Търговията с акции на дружеството е съгласно решение на Извънредно общо събрание от 23 февруари 2018 година“, посочват от още от ръководството на компанията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Общият брой на обратно изкупените акции след последната сделка е 9 148 848, представляващи 6,79% от акционерния капитал на дружеството.

В края на февруари акционерите на „Софарма“ АД одобриха обратно изкупуване на собствени акции в размер до 10% от капитала, но не повече от 3% годишно. Срокът на изкупуването е до 5 г., минималната цена е 1 лв., а максималната е 5,5 лв. на акция.

Отделно от това, на редовното общо събрание на акционерите на "Софарма", проведено на 15 юни 2018 г. беше одобрено предложението на Съвета на директорите за предоставяне на акции като бонус за 2018 г. на служителите на компанията.  Решението е по случай 85-годишнината на дружеството. То се отнася до всички лица, намиращи се в трудово правоотношение с компанията или работещи по договор за управление към датата на вземане на решението. Бонусът е за сметка на собствени акции на дружеството.

Софарма" АД отчете ръст на продажбите с 11% на годишна база през август 2018 г. За пореден път износът расте значително по-бързо от вноса. Компанията генерира 25% ръст на продажбите за износ и 7% спад на тези за вътрешния пазар.

С тези резултати производителят успява да ограничи спада през първите осем месеца на 2018 година до 4% на годишна база спрямо същия период на 2017 г. Тогава бе отчетен 5% спад на продажбите за вътрешен пазар и 3% понижение на продажбите за износ.

За 14 септември 2018 г. е свикано Общо събрание на акционерите на "Софарма" АД, на което ще се гласува първия в България полугодишен дивидент от 0,05 лв. на ценна книга за януари-юни 2018 г.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
azobichamkatty
преди 5 години
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл ООД като сигурен инвестиционен посредник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още