IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия изслуша набързо кандидатите за заместник-председатели на КФН

Бойко Атанасов и Диана Йорданова обещаха да работят за корекция в модела на финансиране на комисията, по-добра правна защита и адекватни възнаграждения

15:33 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов. Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов. Investor Media Group

За трети път в рамките на близо година управляващите от ГЕРБ правят опит да намерят заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).

След като преди 2 седмици председателят на надзорния орган Карина Караиванова внесе официално в деловодството на парламента своите предложения, днес кандидатите най-после бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси. Това отне на комисията по-малко от 20 минути, като дебати и разисквания нямаше.

Въпреки че заседанието беше отложено на два пъти, бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов, който ще отговаря за дирекция "Надзор на инвестиционната дейност", и депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова, която би трябвало да оглави осигурителния надзор, успяха да очертаят приоритетите на бъдещата си работа в надзора.

И двамата кандидати обещаха активно да комуникират помежду си и да работят за смяна на модела на работа в КФН, защото „има нужда“. И Йорданова (която впрочем към момента е и заместник-председател на бюджетната комисия), и Атанасов обявиха, че е необходима корекция в модела на финансиране на надзорния орган, по-добра правна защита и адекватно възнаграждение на служителите.

Йорданова обеща, че ще работи за стабилност и доверие в осигурителния пазар.

От своя страна Бойко Атанасов заяви, че КФН трябва да има основна роля в развитието на финансовите пазари, особено от гледна точка на законодателните инициативи и законовата рамка, която има в България.

„Основната посока на работа ще бъде хармонизацията на законодателството с това на Европейския съюз и модернизация на административните услуги“, посочи бившият шеф на НАП в изложението си.

Той обеща още да работи за стимулиране на добрите бизнес практики и въвеждането на по-добри системи за оценка и контрол на риска.

И двамата кандидати подчертаха изрично колко е важна синхронизацията между всички нива на нефинансовия сектор и екипната работа.

Бойко Атанасов посочи още, че ще работи и за въвеждането на обща база данни в комисията, а внедряването ѝ ще доведе до по-ефективен контрол.

„Създаването на единен интернет портал, така наречената единна входна точка, е бъдещето  на капиталовия пазар. Това ще бъде приоритет“, обеща още той, ако кандидатурата му бъде одобрена от депутатите в пленарна зала.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев поздрави Карина Караиванова за „добрия подбор този път“. Ще работите в много сложна обстановка, породена от натиска отвън за регулиране на пазара, в който вие ще работите, и съпротивата отвътре. Имайте добра комуникация, каза още той. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също приветства кандидатите и им пожела успех при гласуването в зала следващата седмица, с което закри заседанието.

Припомняме, че бюджетната комисия в парламента не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН. Тогава не се стигна дори до конкретни предложения за постовете, а ГЕРБ и опозицята се конфронтираха относно самите правила.

Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността.

В края на юли тази година отново бе направен опит за избор на нови ръководни кадри в надзорния орган, но двете кандидатури бяха отхвърлени в пленарна зала. Тогава да отговаря за надзора над инвестиционната дейност бе предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов, но ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не успяха да съберат достатъчно гласове в тяхна подкрепа, въпреки че Карина Караиванови ги определи като „безспорни професионалисти с безупречна репутация“.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още