IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Биодит“ планира ново увеличение на капитала и емитиране на облигации

Компанията се готви да навлезе на пазарите в Испания, Дубай и Гърция, следи и Великобритания, коментира основателят на дружеството Юлиан Софрониев

08:31 | 18.05.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на &quot;Биодит&quot; Юлиан Софрониев. <em>Снимка: Биодит АД</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на "Биодит" Юлиан Софрониев. Снимка: Биодит АД

"Биодит" беше първата компания, която се листна на пазара beam на Българската фондова борса. Оттогава мина повече от година. С основателя и главен изпълнителен директор на дружеството Юлиан Софрониев разговаряме за тази изминала година, за ситуацията на пазара в момента, готовността на дружеството да обяви ново увеличение на капитала, каквато заявка беше дадена преди листването, и плановете за експанзия.

Г-н Софрониев, мина малко повече от година, откакто „Биодит“ се листна на пазара beam на Българската фондова борса (БФБ). Какви са позитивите и какви са негативите за компанията за този период?

До момента не сме видели негативи, а само позитиви. Първо, компанията получи доста голяма реклама и разпознаваемост не само сред клиентите, медиите, но и сред ползвателите на нашите продукти. Брандът  „Биодит“  стана много бързо разпознаваем на пазара в България. Второ, чрез beam получихме достъп до голяма база инвеститори. Поддържаме активен контакт с голяма част от тях, като към края на миналия месец (април, б.авт.) вече имаме над 350 инвеститора, което е доста голям брой за малка компания като „Биодит“ и за малкия брой акции, които предложихме на при листването.

При едно бъдещо увеличение на капитала ние вече имаме инвеститори, към които да се обърнем. „Биодит“ е акцията, която остана изключително стабилна на фона на продължаващите сривове на световните пазари и натиска, който се усеща на БФБ. Инвеститорите в компанията вярват в това, което правим, вярват в дългосрочните перспективи  и към настоящия момент акциите на „Биодит“ нямат натиск за продажби.

Как оценявате пазарната среда в момента?

Пазарната среда в момента е много сложна. Продажбите и правенето на бизнеса са много трудни. Ситуацията много напомня на това, което се случи през март 2020 г. Въпреки че няма блокирания в Европа, бизнесите пострадаха много заради веригите на доставки. Всички страдат от това.

Да прогнозираш в днешно време следващите 3, 6 или 9 месеца – това означава да си оракул и да гледаш в кристалното кълбо. В такива ситуации бизнесът се отсява и оцеляват най-адаптивните и успешните, тъй като придобиват по-голям пазарен дял. Самата икономика има нужда да се пренастрои, а в момента това се случва по възможно най-лошия повод: наблизо има военен конфликт, продължават да се проявяват и COVID искриците. Китай вече втори месец е в постоянна блокада. Говорим си с китайските ни партньори и ситуацията е изключително тежка там.

Как стоят при „Биодит“ нещата с веригата на доставки? Диверсифицирана ли е веригата и какви запаси имате?

За компания от нашия мащаб имаме запаси, с които да оборудваме клиенти за около 1,1-1,2 млн. лева. За малка компания това е повече от отлично. Не сме изпитали сериозни трудности по веригата на доставки, защото още през ноември-декември, като видяхме колко бързо започва да расте  компанията, решихме да инвестираме повече пари в стока и направихме поръчки за всички компоненти и материали, които купуваме от Азия. Това ни помогна изключително много, защото нямахме забавяния в доставките  през първото тримесечие заради конфликта в Украйна.

Всички колеги, които работят на пазара, имат огромни затруднения, защото сроковете на доставка са от 3 до 6 месеца. Това отлага реализацията на проектите им след шестия месец. В момента сме в етапа, в който бяхме ноември-декември 2021 г. – как да подсигурим следващите 18-24 месеца. Вече не гледаме следващите 6-18 месеца, защото бизнесът на „Биодит“ расте в пъти. Планираме как да увеличим складовите наличности и да опростим логистиката за 24 месеца напред и да нямаме затруднения заради цялостната ситуация в света.

Реорганизираме някои процеси и вече можем да си произвеждаме някои компоненти и в България. Инвестирахме в машини и оборудване, които ни помагат бързо да изпълняваме дадени проекти и да не зависим от външен доставчик.

Резултатите за последното тримесечие на 2021 г. и първото на 2022 г. показват ръст на приходите и излязохте и на печалба. През второто тримесечие до момента какво се случва?

Засега се очертава да е по-силно от първото. Искам да отбележа, че голяма част от нашите инвеститори и хората, които наблюдават компанията, пропускат нещо. Те гледат числата в отчета като приходи, разходи и печалба, но ние имаме абонаментен бизнес и към днешна дата имаме вземания за почти 1,1 млн. лева. Това са вземания от наши клиенти, които не са отразени в приходите в отчета. Това са пари, които „Биодит“ ще получава регулярно през следващите 5 години.

Планирате ли скорошно увеличение на капитала?

Да. В последните две седмици обсъждаме с борда подобен ход. Планираме да се случи бързо, а причината да бързаме е бурният растеж на компанията. Този растеж трябва да бъде подкрепен с капитал.

Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Пак са изпапкали парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
щях да ти препоръчам да почетеш книги по въпроса, но ти нямаш време - 24 часа си в този форум. нищо чудно - явно друго не можеш да правиш за да си изкараш хляба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нацист?? Хаха, с глупави хора не ми се спори. Потъвай обратно в канализацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 1 година
Хигиена ли!? та ти трябваше да си в канала вече, ако имаше такава, нацис.т на.гъл.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Редакторите и модepaторите на Инвестор, забелязвате ли до какво води липсата ви на усилия за хигиена и правила при коментирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
*** копейнишки тpoл, изобщо видя ли поне заглавието на статията?! Или изсипваш глупостите където падне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още