IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започва 2021 г. със заявка за създаване на IPO фонд и деривативен пазар

Ръководството на борсата изрази оптимизъм в рамките на годината да бъдат листнати и международни инструменти

13:22 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Grpup</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Grpup

Въпреки тежката и странна година със спирането на голяма част от бизнеса заради пандемията с COVID-19 борсата показа, че има своето място в българската икономика. Това каза изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов по време на юбилейната 20-та церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през изминалата година.

През 2020 г. през Българска фондова борса беше набран капитал в размер на 320 млн. лв., което е рекордна сума за последните 12 години за нашата борса. Оборотите на борсата нарастват с 19%, а сделките с 40%, което означава, че има съществено подобрение в ликвидността на пазара.

"За нас тази година имаше положителни резултати въпреки пандемията. Точно в такива моменти забелязваме една устойчивост на нашия капиталов пазар. Тенденцията за увеличаване на набирания капитал през борсата също е трайна. Това, че идват и нови компании, за нас е сигнал, че в крайна сметка се появяват модерно мислещи бизнеси в България, които разглеждат сериозно набирането на капитал през борсата като опция за своето съществуване и развитие. Този процес ще даде своите резултати през следващите години", каза Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса.

Две от големите технологични компании на БФБ – „Алтерко“ АД и „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД, вече обявиха плановете си за листване на борсата във Франкфурт, а БФБ от своя страна потвърди намерението си да улесни пътя за двойно листване на франкфурстаката борса за български компании.

Очаква се с интерес и първото IPO на пазара за растеж, което ще извърши „Биодит“ АД в четвъртък. Прогнозата на БФБ е тази година на този пазар за малки и средни предприятия да се осъществят между 5 и 10 първични публични предлагания.

Продължава работата по програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български стартъпи и малки и средни предприятия Beam up lab под егидата на Министерство на финансите.

„Някои от компаниите по програмата вече имат директни споразумения с нашите партньори. В плановете ни за тази година е и създаването на IPO фонд, който да подпомага компании, които са листнати на пазара за растеж, да станат публични“, заяви изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

Той обяви, че тази година започва работата по изследване на възможността за стартиране на деривативен пазар на БФБ. Продължава и темата за „International market“, като Моравенов изрази оптимизъм в рамките на годината да бъдат листнати и международни инструменти на борсата.

Ще се работи и по задълбочаване на регионалното сътрудничество по инициативата „Три морета“, която цели да стимулира по-бързото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Специалните гости на церемонията бяха Стефан и Максим Иванови - баща и син, които първи в света с гребна лодка прекосиха Атлантическия океан от изток на запад в сезона на ураганите. 

„С човешкия интелект и воля могат да се постигнат на пръв поглед невъзможни неща. Хората нямат ограничения в това, което могат да постигнат. С една добре стегната и оборудвана малка лодка може да се преплува през дълбокия океан. Ако ние се стегнем и оборудваме нашия малък пазар, може да се позиционираме добре и да плуваме в дълбоките води на световните капиталови пазари“, направи символична аналогия изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

За личност с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар беше отличена Маринела Петрова, заместник министър на финансите. „Успяхме да създадем среда, с която да допринесем за напредъка в областта на капиталовите пазари. Ще продължим да подкрепяме усилията на БФБ за регионална интеграция, както и за листване на регионални компании на борсата. Финансовите пазари са важен катализатор на икономическия растеж и развитието“, каза Петрова.

На събитието бяха наградени брокерите, сключили най-много сделки и постигнали най-висок оборот, както и допринеслите в най-голяма степен за развитието на капиталовия пазар в България през 2020 г.

Инвестиционен посредник с най-голям оборот е „Елана Трейдинг“. „Тази седмица ще отбележим осма поредна седмица на ръст за пазара, което ще видим едва за трети път от 2007 г. насам. Надявам се този тренд да продължи и да видим едно много по-успешно десетилетие на борсата“, каза Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари" в „Елана Трейдинг“.

За посредник с най-голям брой сделки и най-значим принос за развитието на пазара беше отличен „Карол“ АД, който е посредника по първото листване на пазара за растеж на „Биодит“ утре. „Нашият пазар е една малка лодка в световния пазар. С този прощъпулник на BEAM пазара се надявам да привлечем още компании, като дадем допълнителен стимул за нови емитенти, които да се включат на пазара“, каза от своя страна изпълнителният директор на „Карол“ АД Ангел Рабаджийски.

За емитент с най-значим принос беше награден „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“. „Да бъдем на БФБ е едно голямо предизвикателство и отговорност. Нямахме никакъв опит с капиталовите пазари. Успяхме да направим в едни сравнително тежки условия едно успешно листване на БФБ. Вярваме, че макар и една малка компания като нас, може да направи нещо по-голямо, отколкото всички очакват. Ще работим в тази посока“, заяви изпълнителният директор на „Телелинк“ Иван Житиянов.

За медия с най-голям принос за развитието на БФБ беше отличена „Bloomberg TV България“, която пожела на участниците на пазара повече позитивни новини през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още