IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ получи лиценз за администратор на индекси на финансови инструменти в ЕС

Борсата ще гарантира правилното функциониране и подобряване на условията на вътрешния капиталов пазар в защита на потребителите и инвеститорите

11:32 | 17.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българска фондова борса (БФБ) получи лиценз и е регистрирана от Комисията за финансов надзор (КФН) като администратор на бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове по изискванията на европейския Регламент 2016/1011.

Това решение е взел регулаторът и с него БФБ става част от семейството на европейските администратори на бенчмаркове, сред които са и фондовите борси в Гърция, Ирландия, Унгария и Хърватия.

„Лицензирането за администратор на бенчмаркове е важен изпит, който БФБ издържа успешно. Това постижение ни дава самочувствие и затвърждава авторитета ни в страната и Европа. Най-важното, това е гаранция за всички играчи на капиталовия пазар, че борсата е надежден, прозрачен и доверен техен партньор“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Целта на лицензирането и регистрацията на администраторите на бенчмаркове в ЕС е унифициране на изискванията към тях относно гарантиране точността, стабилността и достоверността в процеса на определяне на индексите, както и елиминирането на възможности за грешки, манипулации и конфликт на интереси.

От БФБ уверяват, че това предпоставя правилното функциониране и подобряването на условията на вътрешния капиталов пазар, защитава потребителите и инвеститорите и е от висока важност за трансграничните сделки в ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още