IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ подава ръка на 20 иновативни български компании

Целта на програмата е да отличи перспективни български компании и да им даде видимост пред потенциални инвеститори

14:28 | 03.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БФБ - София</em></p>

Снимка: БФБ - София

Българска фондова борса (БФБ) даде официален старт на програмата beamUp lab за стимулиране и насърчаване на растежа на български стартъпи, малки и средни компании.

Инициативата е на Българска фондова борса, под егидата на Министерството на финансите и се реализира в партньорството на Фонд на фондовете, Българска банка за развитие, Европейска банка за възстановяване и развитие, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Българска стартъп асоциация.

Целта на програмата е да отличи перспективни и иновативни български компании с устойчиви бизнес модели, да им даде видимост пред потенциални инвеститори, както и да повиши тяхното знание относно възможностите за финансиране.

„Целим да обединим усилията на възможно най-много участници, както от страна на източниците на капитали и тези, които инвестират, така и от страна на тези, които се нуждаят от средства. В България има много добри компании и те трябва да бъдат показвани.Те трябва да бъдат пример за останалия бизнес, да бъдат стимул. По тази причина решихме да се съсредоточим върху иновативни компании, с устойчиви бизнес модели, компании с много добър растеж в различни сектори, на които в следващите 12 месеца ще подадем ръка“, заяви изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

В хода на програмата ще бъдат организирани четири стратегически срещи, на които ще се обсъдят възможности за растеж на бизнеса от самия старт до момента, в който компанията е готова за IPO.

„За България в момента това е уникално съчетание на партньорска работа от страна на финансовите институции с достъп до ресурси, на инвеститорите както в стартиращите млади компании, така и в борсови компании, и на финансови посредници. Всички тези лица заедно ще работят с група компании и се надяваме това да доведе до много добри решения“, обясни Моравенов.

От своя страна, като член на Съвета на директорите на борсата и представител на държавата в БФБ Христина Пендичева подчерта, че именно стартиращите компании и малките и средни предприятия са основната движеща сила на българската икономика.

"Ключова е ролята на Министерство на финансите да поддържа финансовата стабилност и да работи за това да улесни достъпа до финансиране, включително и с повишаване на информираността на компаниите за получаване на капитал за бизнеса им“, коментира тя.

Нуждата от подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес отбеляза и изпълнителният директор на Фонда на фондовете Александър Георгиев.

„Ние се опитваме да въздействаме на слабите места в процеса на финансиране и затова се включваме в проекта на БФБ. По две причини – много ни хареса мащабният подход, който предполага участие на различните финансиращи институции в държавата и второ, идва времето, в което трябва да създадем знанието в предприемачите коя е най-подходящата форма за финансиране за тях конкретно“, заяви Георгиев.

По-конкретна беше Радослава Масларска, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). По думите й стартът на този проект е задълбочаване в правилната посока, в която капиталовият пазар участва по-сериозно в икономиката на държавата.

„Една борба, която инвестиционните посредници водим от десетилетия. Ние сме „съветниците“, които преминават целия път от придобиването на публичен статут, листване, привличане на инвестиране. Изключително важно е капиталовият пазар да участва в икономиката на държавата. Той дава възможност за свеж финансов ресурс с незаменими ползи – бързи и безплатни, като възможността компанията да стане разпознаваема и да изгради доверие в стратегически партньори и инвеститори по пътя на своята публичност“, заяви Масларска.

Тя обясни още, че въпреки пандемията, страха на инвеститорите и несигурността числата говорят много. В Европа през трите тримесечия до септември над 3 хил. компании са привлекли 6 млрд. евро капиталово финансиране чрез пазара. В България общо 14 компании са набрали 381 млн. лв. капиталово и дългово финансиране през БФБ.

Тя посочи двете предлагания въпреки пандемията - публичното предлагане на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД за 16 млн. лв. и увеличението на капитала на „Алтерко“ АД в размер на 9 млн. лв.

„Предлаганията бяха успешно реализирани още в първия ден на самите процедури. По отношение на акционерите за периода на държане на акциите, инвеститорите в „Телелинк“ са постигнали 40% доходност от инвестицията си за приблизително 4 месеца. При „Алтерко“ цифрите са още по-впечатляващи - само за месец акционерите в тази компания са достигнали 67% доходност. Това не са единствените добри примери на нашия пазар. Искрено се надявам, че зад компаниите, участници в програмата, се крият новите добри примери за БФБ“, заяви Масларска.

Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
GG-BG
преди 3 години
Батя, вероятно смятат придобиването на правата = 0 лв.! Т.е. от цената на записване 3 лв. и настоящата пазарна цена от 5 лв.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 3 години
"При Алтерко цифрите са още по-впечатляващи - само за месец акционерите в тази компания са достигнали 67% доходност"Как точно се стига до тази цифра..? Аз го изкарвам около 40-42%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още