IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ напомня на публичните дружества принципите за добро корпоративно управление

Кодексът за корпоративно управление се прилага на основата на принципа „спазвай или обяснявай", посочват от БФБ

16:28 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БФБ-София напомня на публичните дружества, приели да спазват принципите на Националния кодекс за корпоративно управление, че Кодексът следва да се прилага на основата на принципа „спазвай или обяснявай". Това се посочва в документ, подписан от изпълнителния директор на борсата Иван Такев, разпространен до медиите.

В тази връзка от борсовия оператор припомнят, че одобрената от Националната комисия по корпоративно управление Карта за оценка на корпоративното управление дава възможност на компаниите да направят самооценка на степента, в която прилагат в своята дейност принципите и препоръките, залегнали в Националния кодекс.

В случай, че бъде приложена като част от документите при публикуването на одитирания годишен отчет за 2017 г., попълнената Карта за самооценка би послужила и като основание за участие на съответния емитент в подбора на дружествата, влизащи в Индекса на компаниите с добро корпоративно управление.

БФБ подчертава, че попълването на Картата за оценка не отменя законовото задължение на публичните дружества за прилагане към годишния доклад за дейността на Декларация за корпоративно управление според Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Карта за оценка на корпоративното управление може да бъде намерена на сайта на оператора. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още