IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алтерко“: След сделката фокусът ни е към разширяване и разпределяне на дивидент

Според изпълнителния директор на компанията Димитър Димитров за 2019 г. се очаква в пъти по-добро представяне от миналата година

16:10 | 02.07.19 г.
<p>
	Изпълнителният директор на Алтерко Димитър Димитров. <em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Алтерко&ldquo;&nbsp;АД</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Изпълнителният директор на Алтерко Димитър Димитров. Снимка: „Алтерко“ АД

 

„Средствата от сделката с LINK ще бъдат използвани най-вече за разширяване на дейността  на Алтерко Роботикс, като имаме намерение да разпределим дивидент през тази година, но решението за това предстои да бъде взето“, каза за investor.bg Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко“ АД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Според Димитър Димитров за 2019 г. се очаква в пъти по-добро представяне от миналата година, като прогнозите са за седемте месеца на 2019 г. дружеството да реализира оборот от 3 млн. евро.

Германия и Италия са два от големи ни пазара в момента на „Алтерко“, като с голяма скорост технологичната компания навлиза и в Испания и Франция.

„Имаме вече сертификат и за САЩ, който ни отваря вратите за Северна Америка, а продажби, макар и минимални, реализираме и в Индия и Малайзия“, каза още изпълнителният директор на „Алтерко“ АД.

Устройствата за автоматизация на дома Shelly и детски GPS/GSM часовници MyKi се продават вече в 164 държави, като над 350 хил. устройства вече са реализирани на пазара

В понеделник стана ясно, че „Алтерко“ АД е сключил споразумение за покупко-продажба на акции и дялове с LINK Mobility ASA, в рамките на което дружеството ще прехвърли на норвежката компания 100% от участието си (пряко или непряко) в капитала на дъщерните си дружества: „ТЕРАВОЙС“ ЕАД, „ТЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ АД, „АЛТЕРПЕЙ“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония).

Общата индикативна цена на сделката възлиза на 7 886 000 евро или 15 423 675 лева.

За последните дванадесет месеца акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 42,13% до 2,80 лв. за брой. 

„Алтерко“ АД не разпредели дивидент от финансовия резултат за 2017 г., а отнесе печалбата в размер на 549 113,08 лв. във Фонд „Резервен“. През предходната година дружеството също не разпредели дивидент, обяснявайки решението си с краткия борсов живот на компанията.

Акциите на дружеството започнаха да се търгуват официално на 1 декември 2016 г. Тогава изпълнителният директор на холдинга Димитър Димитров увери, че раздаването на дивидент влиза в плановете на компанията, но по думите му „това ще бъде съобразено с растежа на фирмата“.

На проведеното Общо събрание на акционерите на „Алтерко“ в края на юни беше взето решение 10% от печалбата за 2018 г. да бъде отнесена във фонд „Резервен“, а 90% да остане като неразпределена печалба. Пред investor.bg Димитър Димитров уточни, че се очаква да бъдат предприети стъпки за изплащане обаче на шестмесечен дивидент. 

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още