IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко осмисли борсовата седмица

Не всяка седмица излизат резултатите от IPO на нова за борсата компания, а това стана факт и е позитивен сигнал за нашия пазар, коментира Цветослав Цачев

18:18 | 21.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха сесията в петък на зелена територия за първи път от началото на седмицата.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX нарасна с 0,39% до 507,67 пункта. По-широкият BGBX40 затвори с ръст от 0,34% до 96,66 пункта. Секторният BGREIT прибави 0,17% до 103,41 пункта, а равнопретегленият BGTR30 приключи с увеличение от 0,18% до 405,74 пункта.

Новината на седмицата несъмнено е IPO- то на Алтерко АД.

„Не всяка седмица излизат резултатите от публично предлагане на нова за борсата компания. Изминалата беше точно такъв период, през който борсовите играчи следиха внимателно дали Алтерко ще надскочи минимума за записване на акции“, коментира пред Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг.

По думите му това e факт и определено е позитивен сигнал за пазарa, защото мнозинството инвеститори гледат скептично на борсовото бъдеще на малки компании.

„Търговията с акциите на компанията ще стартира през ноември-декември, когато вероятно ще видим и повече акции на Албена на пазара, след като поглъщането на Албена Инвест Холдинг де факто приключи“, коментира Цачев.

Според него активизирането на търговията винаги е добра новина, защото позволява на пазара да намери по-лесно справедливата си цена.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината


Той определи корпоративните новини през седмицата като интересни, макар и не толкова значими.

„Като че ли без съществена реакция премина пресконференцията, на която обявиха промените в собствеността на Приста Ойл Холдинг и станаха известни интересни подробности за публичното дружество Монбат. Интересът на голям инвеститор като ЕБВР остава отлична новина за компанията, която скоро ще направи прогнози за развитието си за две години напред“, коментира още Цачев.

В последния търговски ден на борсата бяха сключени 186 сделки, а оборотът възлезе на 396,5 хил. лв. 

Днес лидер по оборот беше Топливо АД с 98,7 хил. лв. , но дружеството стана и най-губещото за сесията. Следва Първа инвестиционна банка АД с 46 хил. лв. и Адванс Терафонд АДСИЦ с 36,3 хил. лв. На четвърто място е Химимпорт АД с 35,8 хил. лв, а на пета позиция застава Монбат АД с 35,6 хил. лв. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Най-печелившата компания за деня e Първа инвестиционна банка, след като акциите ѝ поскъпнаха с 3% до 2,61 лв. На второ място е  Софарма имоти АДСИЦ с ръст от 2,3% до 4,91 лв., а на трето място е Софарма АД с покачване в цената от 1,4% до 2,88 лв.

Най-губещото дружество за деня е Топливо АД, след като книжата му понижиха цената си с 2,7% до 3,60 лв. Втори е Химимпорт АД след спад от 0,7%, до 1,37лв., а на трето място е Стара планина холд АД след спад от 0,02%.

Тема в следващите дни ще остане IPO-то на Алтерко и предстоящите отчети на публичните компании. Повече за това какво да очакваме от резултатите можете да научите от анализаторите на Първа финансова брокерска къща (ПФБК). 

Още по темата вижте в коментара на Благовест Крачев за Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още