IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет отчете 47% ръст на продажбите и 2,5 пъти на печалбата за тримесечието

Компанията вече е договорила поръчки за пълния си капацитет за последното тримесечие на годината

18:41 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Алкомет отчете 47% ръст на продажбите и 2,5 пъти на печалбата за тримесечието

Приходите от продажби на Алкомет АД през третото тримесечие на 2010 нарастват с 47% на годишна база до 62,5 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Алуминиевата компания регистрира увеличение в нетната печалба за тримесечието от 2,5 пъти на годишна база до 2 млн. лв.

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби на Алкомет се повишават с 37% на годишна база до 165,9 млн. лв., а печалбата на дружеството надхвърля 5 млн. лв., при загуба от над 1 млн. лв. за същия период на 2009.

Благоприятното развитие на шуменското дружество се дължи на следните причини, изброени в междинния доклад за дейността му:

- увеличението на количеството реализирана продукция със 14%;

- увеличението на цената на основната суровина (алуминия) и съответно увеличението на цените на готовата продукция (средната продажна цена за 2010 спрямо средната за 2009 е със 17% по-висока);

- увеличението на приходите по пера е съответно 43% за пресовата продукция и 36% за валцовата;

- навременните инвестиции във фирмата, свързани с производството на листа, ленти и контейнерно фолио, което доведе до увеличение на продажбите на тези продукти за разглеждания период съответно с 50%, 30% и 100%;

- подобреното качеството на произвежданите продукти в съответствие с европейските стандарти и специфичните изисквания на клиентите;

- увеличеното търсене на алуминиеви изделия на европейските пазари след възстановяването им от тежката финансова и икономическа криза;

- правилната търговска и ценова стратегия на дружеството по време на кризисния период, насочена към запазването на основните клиенти на фирмата, работещи в секторите на индустрията, което изгради позитивния имидж на компанията като надежден доставчик.

Алкомет е запазил позицията си на основен доставчик на европейския пазар на домакинско алуминиево фолио с пазарен дял от над 20%, изтъкват от компанията.

През месеците август и септември фирмата работи със 100% от капацитета си, като за четвъртото тримесечие пълният капацитет на Алкомет е договорен, се казва още в доклада за дейността.

През настоящата година усилията са насочени към изместване на акцента в продажбите от стандартните продукти към такива със специфично предназначение, основно в областта на пресовото производство, се казва още там.

Тази промяна ще позволи на Алкомет да запази позициите си на европейските и другите пазари и същевременно да подобри положителния баланс от дейността на дружеството, тъй като тези пазарни сегменти са по принцип по-слабо податливи на сътресения и се отличават с по-ниска конкуренция, посочват от дружеството.

Акциите на Алкомет се повишиха с 2,2% в днешната търговия на БФБ до 4,25 лв. за брой, което представлява ръст от 49% от началото на годината и повишение от 47% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 76,3 млн. лв.

 

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още