IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Албена" АД изнася рискове чрез дъщерни туроператорски дружества

Компанията отделя хотелиерската дейност от туроператорската с договор за до 75 млн. евро годишно при консолидирани приходи на дружеството за 125 млн. лв.

15:58 | 03.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: albena.bg</p>

Снимка: albena.bg

„Албена“ АД създава междинно звено между себе си и клиентите си в лицето на дъщерните туроператорски компании „Албена тур“ АД, България, и „Фламинго турс“ ЕООД, Германия, показва протоколът от общото събрание на акционерите, проведено на 20 юни 2020 г.

Съвеът на директорите ще сключи рамков договор между „Албена“ АД като хотелиер и „Фламинго турс“ ЕООД, Германия и „Албена тур“ ЕООД като туроператори на стойност между 3 млн. евро и 75 млн. евро годишно. За сравнение - консолидираните приходи на „Албена“ АД за 2019 г. са 125 млн. лв. (64 млн. евро). И двете дружества са 100% собственост на „Албена“ АД.

Договорът е за срок от 5 туристически сезона, започващ от 2021 г.

Изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев е обяснил пред акционерите, че тази промяна е много важна за „Албена“ АД. Посочил е, че в 50-годишната история на комплекса „Албена“ винаги е извършвало самостоятелно своята търговска дейност, включваща не само предлагане на туристическия продукт, но и договаряне и подписване на туроператорските договори с външните партньори. Но през последните 5-6 години се проучвала възможността търговската дейност по договаряне да излезе извън стопанската дейност на ‚Албена“ АД, с цел опростяване на процеса на договаряне и да се редуцира риска.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Станев е припомнил за много сериозното наводнение в „Албена“ през 2014 г., при което за късмет нямаше нещастен случай. Тогава за първи път се е родила идеята да се направи тази финансово-инженерингова операция. Ситуацията в момента е дала повод ръководството на дружеството отново да се опита да реализира първоначалната си идея за отделяне на хотелиерската дейност на дружеството от туроператорската, като посочва, че се надява акционерите да приемат решението.

На практика, ако се случи голям финансов иск, дъщерното дружество ще се яви като бушон и ще "изгори", но „Албена“ АД ще оцелее.

Акционерите са решили печалбата за 2019 г. в размер на 16 639 089,95 лв. ще остане неразпределена, вероятно предвид рисковете за новия сезон от кризата с коронавируса.

Акционерите са решили месечното постоянно възнаграждение на членовете на Съвета на директорите да е 1 000 евро. Членовете на Съвета на директорите са петима.

Акциите на „Албена“ АД поевтиняват с 31% в последните 12 месеца до 29,2 лв. за акция и 125 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
И аз искам да съм член на съвета на Албена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vladtepes
преди 3 години
Браво на Албена АД за успешното прилагане на социалдемократическия модел на проф. Ал. Томов спрямо служители и доставчици. Прославени са с постиженията си в социалдемокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още