IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „Петрол“ гласуваха за намаляване на капитала с близо 82 млн. лв.

Митко Събев пък е бил представен чрез пълномощник, който заедно с пълномощника на Корпоративна търговска банка са гласували против намаляването на капитала

17:28 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Акционерите на „Петрол“ АД гласуваха за намаляване на капитала на дружеството на извънредно общо събрание, става ясно от протокола от ОС.

Капиталът ще бъде намален от 109 249 612 лв. на 27 312 403 лв. или с близо 82 млн. лв. Това ще стане чрез намаляване на номиналната стойност на емитираните акции от 4 на 1 лев.

„Намаляването на капитала се извършва с цел покриване на загуби, така че размерът на вписания капитал да бъде намален до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал.2 от ТЗ“, се посочва в протокола от проведеното на 18 февруари извънредно Общо събрание. По този начин „Петрол“ АД ще може да продължи да функционира като действащо предприятие.

Интересен факт е, че на поканата за ОС са се отзовали акционери, притежаващи общо 57,28% от капитала на дружеството. Самият Митко Събев (един от миноритарните акционери) пък е бил представен чрез пълномощник, който заедно с пълномощника на Корпоративна търговска банка (която също притежава акции от дружеството) са гласували против намаляването на капитала на „Петрол“ АД.

През март миналата година в Търговския регистър беше вписана друга промяна в броя и номиналната стойност на акциите от капитала на „Петрол“ АД.

Промяната беше съгласно решение на общото събрание на акционерите на дружеството, прието на 26 октомври 2017 г., с което беше увеличена номиналната стойност на емитираните от „Петрол“ АД акции от 1 лев на 4 лева.

Увеличението беше осъществено чрез обединяване на 4 съществуващи към момента акции, всяка една с номинална стойност от 1 лев, в 1 нова акция с номинална стойност от 4 лева.

В резултат от увеличението на номиналната стойност на емитираните акции чрез процедурата по обратен сплит броят на акциите, които формират капитала на „Петрол“ АД, беше намален от 109 249 612 броя на 27 312 403 броя, като беше запазен размерът на капитала на 109 249 612 лева. Беше направен опит решението за тази процедура да бъде прокарано още през 2016 г., но тогава акционерите на „Петрол“ отхвърлиха с мнозинство от три четвърти обратния сплит на акциите.

По време на петъчната сесия на БФБ бяха изтъргувани 100 акции на „Петрол“ в една сделка при единична цена от 0,970 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още