IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Еврохолд" гласуваха капиталът да бъде увеличен

На събранието на акционерите беше одобрен и облигационен заем до 100 млн. евро в рамките на одобрената през 2016 г. ЕMTN програма за средносрочни еврооблигации

12:25 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на „Еврохолд България“ гласуваха капиталът на дружеството да бъде увеличен от 161 345 000 на 201 681 250 лв. чрез издаване на нова емисия акции при условията на публично предлагане. Това става ясно от протокола от провелото се на 2 октомври Общо събрание на акционерите (ОСА), разпространен чрез БФБ – София.

Новата емисия се състои от 40 336 250 броя безналични, поименни, непривилегировани акции, с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 1,30 лева. Капиталът на Еврохолд България АД ще бъде увеличен само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко 20 168 125 броя акции. Инвестиционният посредник, който ще обслужва увеличението на капитала, ще бъде Евро-Финанс АД.

За извършване на публичното предлагане на емисията нови акции от увеличението на капитала дружеството ще публикува проспект, след като той бъде потвърден от Комисията за финансов надзор (КФН). Планираното използване на набрания чрез новата емисия капитал и рисковете, свързани с дейността на „Еврохолд България“ и с инвестирането в ценни книжа, предмет на публично предлагане, ще бъдат подробно описани в проспекта, посочват от компанията.

Пред Investor.bg от компанията поясниха, че е трудно да се посочи колко време ще отнеме одобрението на проспекта от страна на регулатора. Очакванията са това да стане в следващите два месеца.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на ОСА. Срещу всяка една акция от капитала на „Еврохолд България“ се издава едно право. Срещу всеки 4 права притежателят им може да запише една нова акция от емисията за увеличаване на капитала по емисионна стойност от 1,3 лв. за брой.

По време на събранието акционерите на компанията приеха с единодушие и решение за овластяване на управителния съвет и лицата, представляващи дружеството, да сключат сделка/сделки за издаване от „Еврохолд България“ на една или повече емисии (траншове) обикновени, безналични, необезпечени, неконвертируеми, свободнопрехвърляеми, лихвоносни облигации, емитирани при условията на частно или публично предлагане.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Разрешението за издаване на облигационен заем на стойност до 100 млн. евро е в рамките на одобрената през ноември 2016 г. от Централната банка на Ирландия програма за средносрочни еврооблигации (ЕMTN програма) на българската компания.

Обща стойност на емисията/емисиите облигации е най-малко 40 млн. евро и най-много 100 млн. евро номинална стойност. Срокът (матуритетът) на емисията или емисиите облигации е 5 години от датата на издаване.

Страни по сделката по издаване на облигациите са Еврохолд България АД (емитент), Евроинс Иншурънс Груп АД (поръчител/гарант), и всички облигационери.

Програмата позволява на „Еврохолд България“ АД да привлича финансиране в избрани от холдинга периоди чрез облигационни емисии, тъгувани на Ирландската фондова борса. Българската компания емитира успешно първи транш (40 млн. евро) по програмата през декември 2016 г.

„Еврохолд България“ АД е една от първите компании от Източна Европа, която използва EMTN програма. Тази програма е популярен инструмент за финансиране в корпоративния сектор в развитите страни и улеснява достъпа до капитал на международните пазари чрез издаване на средносрочни дългови книжа на части (траншове). Тя предоставя също така значителна гъвкавост на емитента по отношение на параметрите на отделните облигационни емисии - честота и период на емитиране на книжата, размер и лихва, и т. н., посочиха от компанията.

Акциите на Еврохолд поскъпват с 99,23% от началото на годината при пазарна капитализация от 209,91 млн. лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още