IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на ЧЕЗ реагираха с повишение на интереса на държавата към сделката

ЧЕЗ Разпределение е най-печелившата компания за деня с ръст от 8,8%

18:11 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Гинка Върбакова в Министерския съвет.&nbsp;Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гинка Върбакова в Министерския съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Акциите на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД реагираха на последните новини около продажбата на активите на групата в България с ръстове, като приключиха сесията като най-печелившата компания за деня.

На 1 март с акции на дружеството бяха сключени 23 сделки, а оборотът възлезе на 96,4 хил. лв. Днес прехвърленият обем за деня е най-големият от 13 февруари насам, а сесиите през последните пет търговски дни са волатилни, като цената на акциите се движи ту нагоре, ту надолу. В крайна сметка акциите на дружеството поскъпват с 1,49% през последните пет търговски сесии.

За последен път акциите на ЧЕЗ Електро България АД се търгуваха на 27 февруари. Тогава те поевтиняха със 7,4% след една сделка за 22,6 хил. лв. През последния месец книжата на дружеството изтриха 13% от цената си.

По-рано днес след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и собственика на компанията купувач "Инерком България" Гинка Върбакова стана ясно, че държавата е проявила интерес към участие в сделката за покупката на активите на CEZ Group в България.

От изявленията стана ясно, че ще се цели покупката на "най-малкото" контролния пакет от акции в българското дружество, което купува ЧЕЗ България, ако чешката компания е съгласна на промяната.

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да уведоми CEZ Group за промяната в обстоятелствата. Пред журналисти Върбакова отново повтори, че финансирането по сделката е осигурено от международни банки и няма български банки, които участват в него.

Като цяло атмосферата на БФБ остана напрегната, като три от индексите приключиха на червена територия.

Основният индекс SOFIX изтри 0,25% от стойността си, по-широкият BGBX40 прибави 0,64%, а секторният BGREIT и равнопретегленият BGTR30 отписаха съответно 0,45% и 0,19% от стойността си.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 657,4 хил. лв. след 256 сделки.

След „ЧЕЗ Разпределение България“ на второ и трето място се наредиха „Холдинг Варна“ с повишение от 2,8% на цената на акциите и „Химиморт“ с ръст от 2,1% в цената на книжата.

Сред губещите за деня са „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ със спад от 2%, следван от „Елана Агрокредит“ с понижение от 0,8% и „ТБ Централна кооперативна банка“ със спад в цената също от 0,8%.

Лидер по оборот е „Холдинг Варна“ със 103,8 хил. лв. На второ място е „ЧЕЗ Разпределение“, следван от Химимпорт с 96,3 хил. лв.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още