IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящият се фонд у нас за годината бележи двуцифрена доходност

Позитивното развитие на руския пазар е ключов фактор за силното представяне на ДФ Адванс Източна Европа от началото на година

17:12 | 04.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Адванс Източна Европа – една от взаимните схеми на Карол Капитал Мениджмънт, е фондът с най-добро представяне от началото на годината в България. Фондът отбелязва доходност от 23,06%, съобщават от Карол Капитал Мениджмънт.

Позитивното развитие на руския пазар е ключов фактор за силното представяне на ДФ Адванс Източна Европа от началото на година. При средно тегло от 45% в портфейла на фонда руските позиции допринасят за две трети от реализираната доходност. От друга страна, фондът генерира малко над 50% от възвръщаемостта си благодарение на експозицията си към енергийния сектор и добивната промишленост (общо 40%), коментират експертите на дружеството.

Дори след ръста от началото на годината, регионът на Централна и Източна Европа остава най-евтин в световен мащаб, търгувайки се с висок дисконт спрямо останалите развиващи пазари, основно под влияние на ниските оценъчни коефициенти на руските и турските акции, смятат експертите. Отчитайки подновяването на монетарни стимули от основните централни банки, те очакват част от допълнителна ликвидност в глобалната финансова система да се насочи към към по-рискови активи.

В този смисъл при затихване на търговските спорове и последващо обръщане на сентимента към развиващите се пазари, пазарите от Централна и Източна Европа имат потенциал да привлекат парични потоци под формата на портфейлни инвестиции. Текущо, сред пазарите, в които инвестира фондът, турският е с най-висока чувствителност към настроенията към развиващи се пазари, като повишаването на рисковата толерантност би довело до сериозно поскъпване на турските акции.

Данните към края на третото тримесечие показват, че  българските управляващи дружества управляват 1,62 млрд.лв, като през септември активите на българските взаимни фондове се увеличават с 13,58 млн. лв. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още