IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо правителството на Канада е изправено пред сериозни критики и проверка?

Въпреки личните взаимоотношения Джъстин Трюдо е участвал в процес на вземане на решения за милиони долари, което предизвика разследвания

08:39 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Photographer: David Kawai/Bloomberg</p>

Photographer: David Kawai/Bloomberg

Противоречието около спорен договор с неправителствена организация подлага правителството на премиера на Канада Джъстин Трюдо под силен натиск. Етичният надзорник на Парламента разследва дали Трюдо и неговият финансов министър Бил Морно са нарушили Закона за конфликт на интереси. Консерваторите призовават за оставката на държавния ръководител и на министъра.

И Трюдо, и Морно сега се извиниха за поведението си, описано от консервативната опозиция като „скандала на Трюдо в размер на 900 милиона долара". Това не е достатъчно за консерваторите. Те призовават федералната полиция RCMP да разследва премиера.

Лидерът на консерваторите Андрю Шеер усили атаките си през уикенда. Трюдо и Морно трябва да подадат оставка „за доброто на страната". Шеер призова Либералната група да принуди Трюдо да подаде оставка. „Какво друго трябва да се случи, за да могат либералите да изгубят доверието в своя премиер?“ Председателят на Bloc Quebecois Ив-Франсоа Бланше също призова за оставка. В момента парламентът е в лятна отпуска, но Bloc Quebecois планира да внесе предложение за вот на недоверие към правителството на малцинството.

През юни през юни правителството прие програма за 900 милиона канадски долара (600 млн. долара), за да осигури на студентите, които заради Covid-19 не могат да намерят летни работни места, платена работа в неправителствена организация.

Изпълнението на този „Canada Student Service Grant“ е поверено на организацията „We Charity“. Тя трябва да получи равностойността на 12 милиона евро. „We Charity“ е основана през 1995 г. от братята Крейг и Марк Киелбургер в Торонто.

„We Charity“ е политически близка до Трюдо. Съпругата му Софи Грегоар Трюдо действа като "посланик" на организацията. Вече стана известно, че Маргрет Трюдо, майка на държавния глава, и брат му Александър са получили хонорари за участия на събития на „We Charity“. Оттогава Трюдо е обвиняван, че е дал правителствен договор на организация, която плаща хонорари на членовете на семейството му за техни изяви.

Трюдо трябваше да се извини за участието си в процеса на вземане на решения на кабинета въпреки тези лични отношения. „Направих грешка, че не се оттеглих от дискусиите заради пристрастия и сърдечно съжалявам", каза той.

Министърът на финансите Бил Морно също е в кръстосания огън на критиката. Семейството му също има връзки с „We“ и пътува с „We“ за проекти в Южна Америка и Африка през 2017 г. - без да плаща пълните разходи. Договорът между правителството и „Ние We за студентската програма междувременно е анулиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още