IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон остава в ареста заради нови обвинения*

Разследването на токийската прокуратура ще определи съдбата на бившия председател на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi

08:55 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият председател на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон е обвинен в нови финансови злоупотреби от токийските прокурори, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от японските медии TBS и Kyodo News. 

Адвокатите на изпадналия в немолост Гон са внесли молба за освобождававне под гаранция.

Новият трети кръг от обвинения ще го задържи в ареста за по-дълго време от първоначално предвиденото, докато прокуратурата разследва случая.

Карлос Гон успя да издейства своето освобождаване под гаранция през март, но отново беше арестуван по нови обвинения за пренасочване на големи суми пари от Nissan към контролирани от него банкови сметки.

Поредният продължителен престой в ареста, с ограничен достъп до неговите адвокати, би могъл да затрудни подготовката на Гон за съдебния процес, който може да стартира по-късно тази година или през следващата.

За първи път той беше арестуван през ноември 2018 г., което изненада широката общественост и автомобилната индустрия.

Именно Гон успя да спаси Nissan от финансов колапс, обединявайки японската компания с Renault и впоследствие Mitsubishi.

Той отрече обвиненията, които първоначално бяха отправени срещу него, заклеймявайки ги като „много мръсна игра“ от ръководството на Nissan, което гласува Гон да бъде изгонен от борда на директорите.

Според новите обвинения Гон е извършил сериозна злоупотреба с доверие и е нарушил японския закон за компаниите. Обвиненията са свързани с плащания от филиал на японския автомобилостроител, като се твърди, че парите са отишли в частна инвестиционна компания, контролирана от Гон. От Nissan са подали жалба в съда срещу бившия председател относно пренасочване на финансови средства от базираната в Йокохама компания на стойност 5 млн. долара за период от две години и половина. Друго обвинение е, че Гон не е декларирал коректно своите доходи.

„Nissan приема тази злощастна ситуация много сериозно и отново изразява искрено съжаление за всички притеснения, причинени на нашите скъпи акционерите“, се посочва в съобщение на японския концерн.

Две от дъщерите на Гон споделиха пред New York Times през декември, че килията, в която техният баща е бил задържан, не е била отоплявана, а молбата за осигуряване на одеяла остава неуважена. Тогава Гон загуби 7 килограма от теглото си. Повторното задържане на Гон ще пренасочи международния фокус върху аспектите на японската система за наказателно правосъдие, коментира още Bloomberg.

* Информацията е актуализирана в 10:43 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още