IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon няма скрупули да работи с Пентагона

Въпреки критиките и отказите на някои компании да предоставят технология за лицево разпознаване на властите гигантът няма подобни притеснения

11:02 | 11.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на подразделението на Amazon.com за изчислителни облаци обяви, че компанията ще работи с всяка правителствена агенция, която следва законите, за разлика от конкурента Microsoft, който отказва подобни спорни практики, предава Ройтерс.

"Ще служим на федералното правителство и то ще трябва да използва технологията отговорно“, коментира Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon Web Services, по време на 2019 Code Conference, след като беше запитан дали компанията работи с органите, отговарящи за митническите въпроси и имиграцията. „Ще служим на всяко правителствено звено, което следва закона“

Въпреки това Джаси твърди, че се надява, че федералните регулатори ще „побързат“, допълвайки, че „в противен случай ще имаме 50 различни закона в 50 различни щата“.

През последната година Amazon се оказа в центъра на сериозни дебати за използването на технологията за лицево разпознаване от правителствата. Критиците предупреждават за грешни съвпадения и арести. Поддръжниците обаче се застъпват за обществената безопасност.

Джаси признава, че проблемът с технологията за разпознаване на лица е „реална“, но твърди, че „само защото технологията може да бъде използвана неправомерно, не означава, че трябва да бъде забранена или осъдена“.

Властите в Орегон и Флорида се използвали такава услуга от Amazon, известна като Rekognition.

Подходът на Amazon се различава от този на Microsoft. Въпреки че създателката на Windows сключи договор за 480 млн. долара за предоставяне на хардуер на американската армия, тя не пожела да продаде софтуера си за разпознаване на лица, смятайки, че може да изложи на риск човешките права.

По-рано тази година президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че компанията е отказала на властите в Калифорния да им инсталира технологията в колите на полицията и на други места, опасявайки се, че това ще доведе до неправомерно задържане на невинни жени и представители на малцинствата.

Това е така, защото изкуственият интелект често се обучава предимно с изображения на бели мъже.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ако имаха скруполи, щеше ли да порастнат толкова бърже ? ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още