IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централата на Zynga – по-скъпа от самата компания?

Седеметажната сграда, която бе обявена за продажба, струва около 540 млн. долара

09:47 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Седеметажната централа на компанията. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Седеметажната централа на компанията. Снимка: архив Ройтерс

Малко след като стана публична компания, Zynga отчете пазарна капитализация от 9 милиарда долара. Оттогава компанията, която навремето създаде хитове като Farmville и Words with Friends, отчита постоянен спад на цената на акциите, като сега пазарната капитализация се оценява на около 2 млрд. долара. Ако от тази сума се изключат 1,5 милиарда долара, които компанията има в брой, то това предполага, че нейните основни операции се оценяват на около 500 млн. долара. Което е иронично, защото това е по-малко от стойността на централата на базираната в Сан Франциско компания, пише местният SFGate. 

Според вестника „Zynga сега е изправена пред същия проблем, пред който са изправени много собственици на офиси в града – централите им струват повече от фирмите". Може би това е причината, поради която през февруари компанията обяви, че ще продаде седеметажната сграда с площ 62 хил. кв. м, за да се справи с натиска заради намаляващия пазарен дял и съкращенията.

Блогът Halting Problem цитира множество източници, които казват, че сградата, която Zynga придоби през 2012 г. за 228 милиона долара, сега е на стойност от около 540 млн. долара. С други думи, „докато пазарът на недвижими имоти процъфтява, Zynga не се справя толкова добре. Може би вместо разработчик на игри за Facebook, Zynga може да се преквалифицира в АДСИЦ? В същото време Zynga ще се превърне от собственик в наемател на сграда, която струва повече от самата компания. „Типично за Сан Франциско", коментира блогът.

Защо се случва това? От ранния си успех насам Zynga започна да изпитва трудности при адаптирането от света на десктоп игрите за Facebook към един свят за мобилни приложения, а по-новите игри по принцип се оказаха провал. В резултат на това компанията намали броя на своите служители от над 3 хил. до между 1700 и 2300, в зависимост от източника.

Halting Problem публикува и още една критика от анализатор. „Аз не съм сигурен кое е по-смешно – скандалните цени на пазара на жилища в Сан Франциско, или идеята, че все още има някой, който се радва да играе Farmville".

А междувременно, говорейки за обречени фирми, заемащи надценени фирми, от Zero Hedge се чудят каква би била стойността на кампуса на Yahoo в Сънивейл. Със сигурност има няколко десетки китайски играча, които биха били щастливи да вложат пари в едно от малкото неща, които имат стойност в разпадащата се бизнес империя на Мариса Майер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още