IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът отговори на протестите, сигнализирайки за провокации срещу полицията

Няколко хиляди души продължават поредния 21-и ден на протести между сградите на Министерски съвет и Президентството

21:45 | 29.07.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Продължават протестните прояви в столицата. Спряно е движението на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Блокирани са кръстовището на СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.

В 19 ч. за пореден 21 ден започна общонационален митинг-протест с искане за оставка на кабинета на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР. 

Организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет и ще останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор. 

В центъра на столицата часове наред днес останаха затворени 10 ключови кръстовищата. Преминаващите през тях линии на градският транспорт бяха пренасочени.

Към 20 ч. в пространството между Министерския съвет и Президентството има няколко хиляди души. Обстановката е спокойна, предаде репортер на БНР.

Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да спрат да блокират ключови кръстовища в София.

Във видео, излъчвано на живо в профила му във Facebook, Борисов каза, че получава притеснителни доклади от МВР, че протестиращите провокират полицаите и неправомерно блокират кръстовищата.

"Нека всеки, който иска, да протестира. Но демократично ли е по този начин да се нарушават нечии чужди права? Редно ли е да се обиждат и да се провокират полицаи? Нека има протести, но да не се затварят кръстовища, да не се пречи на нормалния живот на хората. Догодина има избори. Който ги спечели, ще управлява. Това е демокрацията“, коментира Борисов.

Протестиращите разпънаха палатка на Орлов мост и обявиха, че няма да я вдигнат, докато не бъдат постигнати целите на протеста.

Пеша, покрай тях премина лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, на път за БНТ. Той беше освиркван и замерян с предмети. След излизането си от БНТ Марешки заяви, че депутатите от партията му са готови във всеки един момент да подадат оставка, но изрази съмнение, че това би решило проблемите.

Отделна акция на инициативата "Правосъдие за всеки" започна в 19:30 ч. пред Съдебната палата. Тя е под наслов "Свободата няма нужда от каскет" и с нея се отбелязват една година на демонстрации срещу избора и работата на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
В плана на организаторите на свалянето на правителството се появи засечка, когато под давлението на ОП правителството не подаде оставка. В такива случаи следва ескалация и трсене на конфликт и то колкото се може по-тежък. Така, че всичко действията на организаторите следват установената схема за такива "мероприятия". В следващите часове и дни ще видим още по-голяма ескалация, докато не се стигне до сериозни сблъсъци. Що се отнася до организаторите, разбира се тези, които виждаме уж като лица на протеста не са нищо повече от шарени пилета с много амбиции.Чакам с интерес решението на КС за президента. Трябва да се появи до края на юли. Според това какво е то, можем да очакваме неочаквани обрати. Във всеки случай преврата не е достигнал кулминацията си и е далеч от развръзка, освен ако не се случи нещо задкулисно, за което няма как да знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Зависи от медията, според подкрепящите протеста - 5000, сред новатв и от сорта - 1000, според мен са макс 2000 човека.Вчера по бтв в обедната емисия даваха как 20тина човека блокират един голям булевард (не съм от София и не му знам името), беше на живо и се видя, как един шофьор слезе и започна да ги нарежда. Въпрос на време е да има бити. На БоЕко това не ми е първият протест, знае че рано или късно, ще останат едни 200 хорица, които са платени от някого и това им е работата и никой няма да им обръща внимание.Аз имам познат, който ходеше първите дни, той не гласува, защото не му се ходило до родния град (отиде на плаж), та такива, които са спали преди 4г., сега какво недоволстват? Аз съм гласувал на всички избори до момента, дори да отида за да нарисувам ***, поне си ползвам правото на глас. Който и да дойде на власт, трудно ще се влоши повече или ще се подобри нещо. Да ни слагат едно правителство от швейцарци или германци (от старата школа, не тия духачи от хрисиянските демократични мизерии) и да се свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
RadkoG
преди 3 години
На кой му пречи Иван Гешев? Даже недават 1 година да се изяви, явно е по петите на старата номенклатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Nemezanimavai
преди 3 години
Някои знае ли колко хора се събират на протестите,щото никаде няма инфо за броя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Спящият бик
преди 3 години
Аз също не съм против протестите и протестиращите. Ще ми се тази енергия да не отиде на халос и да доведе до нещо по-добро. Но как?Демокрацията, казват, е процедура. Защото се реализира по предварително приети правила. Парламентарна република, като нашата, е представителна, а не директна демокрация. За представителството на различни части от суверена се състезават, откъдето идва и името - партии. Никога не съм членувал в партия, защото трудно се поддавам на дресировка. Интересувам се от политики, а не от политици. За съжаление те и партиите са неизбежно зло, без което представителната демокрация не може.Бих подкрепил протестиращите в справедливия им гняв, но искам това да доведе до нещо повече от смяна на 1-2 личности. Искам да знам какво следва по процедура? И какво, как и с кого ще го градим?... Но засега протестиращите не отговарят. Все още не знаят. Не са им казали... Дали ще се изненадат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Спящият бик
преди 3 години
Няма да е изненада - напротив. Дали протестиращите знаят и помнят, че Христо Иванов подкрепяше Мая Манолова на кметските избори?... А дали въобще знаят коя е Мая Манолова? Защото те довчера не се интересуваха въобще от политика и дали с погнуса, дали с апатия - отказваха да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аз не съм против протестите. Има за какво. Те са полезни, политическата върхушка да бъде свалена на земята и да и се припомни, че не е съставена от полубогове.Цезар е имал човек, който е имал една задача, да върви след него и да му повтаря Помни, че си смъртен!Против съм обаче някой да ми изскача на някое кръстовище. Нито ме пита накъде съм тръгнал, спешно ли е и тн, просто си изскача. Ското ще има ошамарени от шофьори изкачачи. Има си места да протестират.Против съм също и московския слугинаж, в лицето на пРезидентчето, Бесепе и компания, които яхнаха протеста и така си повярваха, че ръцете вече им треперят да седнат на трапезата, лицата им се изцъклили от злоба, явно си мислят, че хората искат тях.Най-големия смях ще падне ако стачкуващите срещу Шиши, Ахмедката и олигархията (Да, България), после влязат в една хубава коалицийка с Бесепе и Депесе, подкрепена и от бореца за правда от Дубай! Вече виждам обясненията по телевизията "ми правим го в името на България"... "защото сме отговорни"..."само заради хората" и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Спящият бик
преди 3 години
За красотата не знам - мисля, че аз съм доста по-красив от Христо Иванов - но че не са много умни, вече съм убеден. Не може интелигентни хора толкова време да не се усетят, че ги водят за носа! Що кажете КОЙ? Ами, просто е... и логично. Парите на застрашените от съдебно преследване олигарси. Да не ги изброявам, че вече не са малко, нали? Разбира се те от тези пари не получават и стотинка. Разпределят си ги организаторите, а после ги юркат като овце към едно или друго кръстовище. Целта не е никаква смяна на системата, а възстановяване на статуквото, защото от разбутването му свещените крави на прехода загубиха много, ама много пари! А сега рискуват и да пищат останалата част от CV-то си зад решетките. Разбира се, политически спекуланти също се навъртат, надушили възможността да поиграят за сметка на олигарсите. Най-важното обаче - политическата алтернатива я НЯМА!... А умните продължават да не загряват!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още