IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете отвориха, но клиентите ги няма

Във всички вътрешни пространства е задължително носенето на маски

13:56 | 18.05.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки че големите търговски центрове от типа Мол отвориха врати от днес за първи път от над месец, наплив от посетители нямаше. Магазините в моловете си останаха празни.

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев в големите търговски центрове се спазват строги мерки на хигиена и спазване на дистанция между хората. В моловете има определени врати за вход и изход. Навсякъде ще има разлепени стикери, които посочват къде трябва да се изчаква.



В асансьорите не бива да се качват повече от четирима души, а на ескалаторите ще се допускат до седем човека на разстояние от 1,5 метра между тях, предава Dnes.bg.

Във всички вътрешни пространства е задължително носенето на маски. Наемателите на магазините ще осигуряват дезинфектанти за клиентите и спазването на нужната дистанция. Само на терасите ще може да се консумира храна. Пробването на дрехи и обувки е разрешено.

Пробните и тоалетните ще се ползват през една.

Припомняме, че здравият министър Кирил Ананиев издаде заповедта за отваряне на този тип обекти в петък, след като по-рано през деня за това се беше разбрал премиерът Бойко Борисов с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация. Ден по-рано от Българската стопанска камара (БСК) настояха за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове.

Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата, се посочва в писмото от БСК.

Решението е поредна стъпка в опита на правителството да нормализира икономическия живот в страната след наложените ограничения. Извънредното положение изтече на 13 май, а Министерският съвет обяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни. По време на извънредната епидемична обстановка ще действат ограничения за влизане в страната, продължава карантината и изолацията за заразени и контактите им. Ще бъдат затворени някои търговски обекти и ще се съблюдават мерки за дистанция, носене на маски в обществения транспорт и на закрити места, както и забрана за пазаруване между 8,30 и 10,40 часа за хора под 60 години. На работодателите ще бъде издадена препоръка служителите им над 60 г. да работят от къщи. Отпаднаха всички ограничения за посещения на паркове и градини, но остава забраната за сядане по пейките. Ще бъде подновено извършването на трансплантации.

България въведе извънредно положение на 13 март, за да ограничи разпространението на епидемията от коронавирус. То беше удължено с два месеца до 13 май. Над 2200 заразени с коронавируса бяха регистрирани в България от 6 март насам, починалите са 110 души. Междувременно са излекувани 612 души.

Вижте снимки в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още