IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навийте телевизора и оставете самобръсначката да се самонагрее

Тази година изложението в Лас Вегас обръща по-малко внимание на самоуправляващите се автомобили спрямо миналогодишното издание

13:08 | 08.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бармени правят сини коктейли пред ледена скулптура на CES в Лас Вегас, Невада, САЩ.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Бармени правят сини коктейли пред ледена скулптура на CES в Лас Вегас, Невада, САЩ. Снимка: Ройтерс

Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас продължава с редица зрелищни предложения на технологичните компании, информира AFP.

Сгъваеми телевизори

В ерата на стрийминг услугите, достъпни през смартфони, големите телевизори вече не заемат централното място в множество дневни. Южнокорейският производител на електроника LG дава своя принос за изчезването на екраните от поглед с 65-инчов модел, който може да се навива надолу и прибира в основата с натискането на едно копче. Дори навити, телевизорите могат да се използват за слушане на музика, а в полуразгънато състояние показват часовник. LG съобщи, че телевизорът ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година, но не посочи цената.

Междувременно LG, Samsung и други компании представиха телевизори с 8К резолюция (най-високата резолюция в дигиталната телевизия и кинематография с хоризонтална резолюция от порядъка на 8000 пиксела, формирайки изображение с размер от 7680x4320 пиксела. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920x1080) и 4 пъти повече от 4К UHD резолюцията. Засега използването на 8К технологията е ограничено до експериментални емисии като например излъчване на олимпийски игри.

Анализаторите вярват, че за разлика от предишни иновативни технологии като 3D телевизията, 8К форматът в крайна сметка ще успее да се наложи, макар и не повсеместно. Samsung представи първия си 8К телевизор миналата година - моделът с 85-инчов екран струваше 15 000 долара. Вчера компанията предложи и други размери, макар и да не съобщи цените им. LG планира два 8К модела, а TCL обяви проект за 8К телевизор с вградена стрийминг технология Roku. 

Нов участник с вековен опит

На изложението в Лас Вегас тази година за първи път се включи компанията за потребителски стоки Procter & Gamble, която има зад гърба си 180-годишна история. Предлагайки нагряваща се самобръсначка и четка за зъби с изкуствен интелект, компанията посочи, че трябва да вложи технологии в предметите за всекидневна употреба, за да отговори на желанията на клиентите. 

Сред продуктите на Procter & Gamble е водоустойчива самобръсначка Gillette, която може да се самонагрее, както и електрическа четка за зъби Oral-B, която сигнализира, ако сте пропуснали да почистите някоя зона. Компанията представи и устройството Opte, което сканира кожата и освобождава серум, прикриващ пигментация, дължаща се на възрастта или други причини.  Макар някои от продуктите да бяха продавани при демонстрациите, цените все още не са обявени.

По-малко внимание към самоуправляващите се коли

Тази година изложението обръща по-малко внимание на самоуправляващите се автомобили спрямо миналогодишното издание въпреки продължаващото въодушевление от развитието на технологиите в сектора. Услугата за споделени пътувания Lyft пусна миналата година в Лас Вегас самоуправляващи се таксита, които вече са извършили над 30 000 платени пътувания. Daimler представи вчера самоуправляващ се камион, a Bosh и  May Mobility - отделни концепции за безпилотен автобус.

Така ли ще изглежда кокпитът на бъдещето?

Същевременно директори на Audi, Toyota, производителя на чипове Nvidia, подразделението на Google Waymo и няколко стартъп компании обединиха усилията си да убедят обществеността, че самоуправляващите се автомобили за безопасни. Те увериха, че съвместните им усилия не са лобистка акция, а единен фронт в опит да се противодейства на общественото объркване, страхове и нереалистични очаквания от технологията за самоуправление. През последната година имаше редица случаи на катастрофи със самоуправляващи се автомобили, включително кола на Uber, която фатално блъсна пешеходец през март. Uber и Tesla, която също имаше катастрофи, обаче не се включиха в групата.

Съобщения с финес

На фона на изобилието от свързани устройства, за да накарате някого да инвестира 700 долара в някое е от тях, е нужна и известна доза артистичност.

Японската Mui Lab е разработила свързан с интернет стенен панел от смокиново дърво, чрез което можете да изпращате съобщения, да проверявате времето или да контролирате други устройства в дома като лампите и термостата. При работа с панела по повърхността му се появяват светлинни букви и икони, които изчезват, когато той е неактивен.

Компанията се опитва да привнесе по-естествено усещане в домовете, посочва главният й изпълнителен директор Кадзунори Оки.  

Още кадри вижте в галерията ни или в галерията на сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Още технологични новини вижте във видео материала на  Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Tobywolf
преди 5 години
Е, това вече е професионално !LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 5 години
Извиняваме се за грешката, коригирана е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Tobywolf
преди 5 години
Сега, хубаво пишете да електроники и други модерни джаджи, ама все пак, карайте го по професионално.Излагате се с елементарни неща, екипе на Инвестор...Направете справка колко пъти повече са пикселите на 8К, спрямо 4К.Да, в таблицата за умножение 4х2=8, ама 4К х ? е 8К ??Оттам пък, да не говорим за съотношението FULLHD/8К...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още