IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla представи своя Model 3

С него компанията се надява да разшири потребителската си база и да достигне устойчивa рентабилност

09:34 | 01.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Американската компания Tesla представи дългоочаквания си автомобил Model 3, седанът, на който производителят на електрически коли разчита, за да разшири потребителската си база и да достигне устойчивa рентабилност. Toва се случва в края на деня, в който повече от 115 000 фенове направиха поръчки в магазините, пред които се образуваха дълги опашки.

На представянето главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск обяви, че цената на автомобила ще стартира от 35 хил. долара (31 хил. евро)  и с едно зареждане тя ще може да изминава около 346 км. Ще има и по-скъпи варианти на Model 3 (от 44 000 до 53 000 евро), които ще предлагат още по-голям пробег.

„Няма да може да си купите по-добра кола за 35 000 долара, или дори за близка до тази сума“, заяви 44-годишният Мъск в четвъртък при представянето на базовия модел. „Това е наистина добра кола, независимо, че няма много опции и екстри“. 

Мъск добави, че е „доста сигурен“, че на масовия пазар колата ще бъде достъпна през 2017 г., а първите клиенти ще са тези, платили по 1000 долара при резервациите си. Компанията има за цел да произведе около 500 хил. бройки от модела, като се надява Model 3 да се превърне в автомобила, който ще преобърне индустрията.

Седанът ще развива от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Ще включва и опцията за сигурност "автопилот", с която колата избягва удари, но тя ще се поръчва допълнително срещу по-висока сума. На специализирани електрически колонки Model 3 ще може и да се възползва от супер бързо зареждане, и то безплатно.

Model 3 ще е със задно или 4х4 задвижване, а 17-инчовият портретен тъчскрийн от предишните модели на компанията ще бъде заменен от 15-инчов хоризонтален екран.

Впечатляваща част от дизайна е стъкленият покрив, който е едно цяло парче, започващо от предното стъкло и стигащо чак до багажника. Tesla обещава място за багаж както отзад, така и отпред, като според Мъск моделът ще има повече място от всеки друг бензинов автомобил с тези размери.

Часове преди официалната премиера на новия електрически модел потребителите буквално полудяха по най-евтината кола на компанията. Хиляди фенове на марката се редяха на опашки пред официалните представителства на Tesla, за да капарират за по 1000 долара седана Model 3. Това може да стане и по интернет, но за по-сигурно  хората предпочитат да го направят в шоуромите. Огромни опашки за записване има в Токио, Монреал, в Германия и Австралия, а в Норвегия истерията е пълна.

За колата вече започват предварителни продажби от тази година, като тя ще може да бъде поръчана в страни като Великобритания, Бразилия, Ирландия, Индия, Китай и Нова Зеландия. И разбира се - САЩ.

Американските клиенти на Tesla са нетърпеливи да получат своите автомобили преди да отпадне федералният данъчен кредит за електрически превозни средства в размер на 7500 долара. Макар че базовата цена на Model 3 все още я прави луксозен модел, тя не е толкова скъпа, като Мodel S, който струва 75 000 долара.

Model 3 е свързващото звено в плана на Tesla за достигане на пазара отвъд заможните купувачи и превръщането на електрическите превозни средства в значителна част от автопазара. Голяма част от платформата на автомобила е нова, включително архитектурата за батерията и двигателната технология. Много от изпълнителите, които са работили по Model 3, включително и главният технологичен директор Джей Би Сройбел и главният дизайнер Франц фон Холцхаузен, са част от ръководния екип на компанията в продължение на години.
 

Но колата се сблъсква и със сериозна конкуренция. General Motors Co. планира да пусне напълнo електрически Chevrolet Bolt на подобна цена по-късно тази година. Model 3 вероятно ще се прицели в купувачи, които биха си купили малки луксозни седани, като Audi A4 или BMW 3.

 

Model 3 е четвъртият модел на Tesla. Компанията стартира съществуването си с електрическия Roadster, който вече не се произвежда. В момента в гамата й присъстват три предложения - големият седан Model S, кросовърът Model X и представеният днес компактен седан Model 3.

За миналата година Tesla е доставила малко над 50 000 автомобила.

Вижте как изглежда новият модел в галерията!

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
обаче предимно се ползва за гориво :):) то днес и въглища се ползват още, ама парния влак си замина безвъзвратно :):)това е бъдещето, а не водорода както е казал един от долу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
delcoSmoka
преди 8 години
Наивници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
osoitza
преди 8 години
Петрола се използва не само за гориво но и за още 100 неща без които не можем и няма заместител. така че няма лесно да изчезне, но определено идват трудни години за производителите му. Също и за компаниите, които гоизпомпват, са Автомобилните сервизи - новите коли конструктивно са доста по прости - липсва най сложното в днешаната кола - двигателя с вътрешно горене. Идват обаче други въпроси от къде ще дойде тока за тези коли - дали няма да е от Нефт? Какви елементи са нужни за батериите и кой ги продава и т.н и т.н. ще има разместване на пластовете но накрая пак ситуацията ще е същата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 3
fairfax
преди 8 години
За 24 часа 100,000 човека са платили депозит за кола, която не са виждали и за която ще трябва да чакат 2 години. И това е компания, която не е дала и 1$ за реклама...Началото на края на петролната ера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
stasi666
преди 8 години
Бъдещето е на водорода,а не на е електрическите автомобили,но ще трябва да почакаме.А това е страхотна кола и с удоволствие бих си я купил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Бъдещето е на електрическите автомобили Идея си нямате колко бързо ще завладеят пазараПъро в С А Щ и Европа а след това и в останалия свят Петролните нации ги очакват трудни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още