IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай гледа с притеснение изтеглянето на технологични компании от Русия

Китайските потребители на устройства на Apple се опасяват, че сценарият с оттеглянето на компаниите от Русия може да се повтори и при тях

10:38 | 05.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Мащабните усилия на Apple и други западни технологични компании да ограничат бизнеса си в Русия заради нахлуването в Украйна повдигнаха въпроси сред потребителите на техните продукти в Китай: може ли същото да се случи и там?

Голяма част от притесненията на китайските потребители са насочени към Apple, която подобно на Google, Microsoft и други технологични гиганти побърза да ограничи бизнеса си в Русия, след като президентът Владимир Путин нареди на военните си сили да нахлуят в Украйна на 24 февруари. Компанията спря продажбите и износа на продукти, оряза услуги като Apple Pay и премахна руските държавни медии RT News и Sputnik News от Apple Store извън Русия, пише CNBC.

Руската инвазия в Украйна, както и глобалният отговор, бяха следени внимателно в Азия, където има дългогодишно напрежение между Китай и самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин твърди, че е негова територия. Китайският лидер Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван е неизбежно и не изключи използването на сила за постигането му. Въпреки това тайванското правителство твърди, че няма признаци за предстоящо нападение.

Китайските власти отхвърлиха всяко сравнение между Тайван и Украйна, посочвайки, че само Украйна е независима държава. Но някои онлайн коментатори в Китай, където социалните мрежи са доминирани от националистически и проруски настроения, критикуваха действията на Apple в Русия и казаха, че Пекин трябва да се подготви за подобни тактики.

„Ако един ден Китай най-сетне реши да освободи Тайван, кой може да гарантира, че собствените ни iPhone-и няма да бъдат деактивирани?“, питат потребители в китайската социална мрежа Zhihu, която е подобна на Quora.

Експерти казват, че за Apple ще бъде трудно да се отдалечи от Китай, който е ключов производствен център за компанията, както и третият ѝ по големина пазар след Съединените щати и Европа.

„Историята е много различна от това, което се случва в Русия“, казва Кендра Шафер, ръководител технологични изследвания в Trivium. По думите ѝ китайските разпоредби изискват Apple и други компании да съхраняват информацията на китайските клиенти на сървъри в страната.

„Въпросът би бил дали изтеглянето от Китай означава, че Apple не само ще загуби клиентите си, но и дали няма да изгуби всички свои данни за тях“, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
разкош. ко-мунист е *** дума хахахаха! Е време беше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Моментът, в който китайците прогледнаха къде ги водят *** им :) Обединение с Тайван може да има, когато континентален Китай достигне нивото на демокрация на островен Тайван. По ирония това означава Тайван да си прибере обратно Китай, точно както Чанкайшъ искаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още