IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинците намират убежище в стейбълкойните след оставката на финансовия министър

Хората в страната са купили между два и три пъти повече от криптовалутите, отколкото в обичаен уикенд

12:54 | 04.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

След оставката на аржентинския министър на икономиката Мартин Гузман на фона на икономическата криза в страната хората в страната са купили между два и три пъти повече стейбълкойни, отколкото в обичаен уикенд. Това показват данни на криптокомпании в Аржентина, обобщени от CoinDesk.

Три водещи криптоборси съобщават, че потребителите търсят спасение от възможно ново обезценяване на аржентинското песо, чиято покупателна способност се срина през последната година.

След оставката на Гузман песото се обезцени с около 15% спрямо стейбълкойните DAI и тетер на няколко водещи местни криптоплатформи. И двата стейбълкойна поскъпнаха от 245 песо в петък до 280 песо през уикенда. След назначаването на Силвина Батакис на поста на Гузман в неделя тетерът на борсите достигна до 303 песо за монета.

Когато и да има новина в Аржентина, заради естеството на търговията с криптовалути 24/7, това е първият пазар накъдето се обръща страната, за да види цената на щатския долар, коментира Себастиан Серано, главен изпълнителен директор на борсата Ripio.

Оставката на Гузман е поредната последица от двубоя между аржентинския президент Алберто Фернандес и вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер за посоката на икономиката в страната, където инфлацията скочи с 60% на годишна основа.

В същото време Аржентинската централна банка привършва валутните си резерви, което застрашава вноса, наред с други последствия.

Аржентинската борса Buenbit отбеляза 300% ръст на търговията в неделя спрямо същия ден на предходната седмица, съобщи компанията. Според нея „много хора“ използват своите токени DAI като обезпечение за получаване на заеми в песо и покупка на още DAI като защита от евентуалната продължаваща девалвация на аржентинската валута.

Заради липсата на ценови референции с американския долар през почивните дни повечето аржентински борси увеличиха спреда между цените за покупка и продажба до 18%, въпреки че обикновено те са по около 2%.

Пабло Сабатела, основател на криптообразователната платформа DefyEducation, посочи, че борсите са добавили този „гигантски“ спред, така че хората да не търгуват и хората да разполагат с защита при отварянето на борсите в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Жал ми е за обикновените хора чиито спестявания се топят.За тарикатите с криптото, днес стейбъл, утре на луната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още