IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura: Много големи икономики ще изпаднат в рецесия през следващата година

Еврозоната, Великобритания, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада ще изпаднат в рецесия заедно със САЩ, очакват от японската финансова компания

09:32 | 04.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Много големи икономики ще изпаднат в рецесия през следващите 12 месеца на фона на затягането на правителствените политики и нарастващите разходи за живот, тласкайки световната икономика към синхронизирано забавяне на растежа, прогнозира японската финансова компания Nomura Holdings Inc.

Еврозоната, Великобритания, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада ще изпаднат в рецесия заедно със САЩ, пишат Роб Субараман и Си Ин Тох от Nomura в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Въпреки това централните банки, които се стремят да възстановят доверието в контрола им върху инфлацията, вероятно ще сгрешат и ще затегнат твърде много политиката дори ако по този начин жертват растежа, преди да намалят лихвите през 2023 г., очакват анализаторите.

"Нарастващите признаци, че световната икономика навлиза в синхронизирано забавяне на растежа, което означава, че страните вече не могат да разчитат на възстановяване на износа, за да се разширяват, също ни подтикнаха да прогнозираме множество рецесии", пишат те.

Високата инфлация вероятно ще се задържи, тъй като ценовият натиск се е разпространил извън стоките към услугите, наемите и заплатите, пише още в доклада.

Дълбочината на рецесията ще варира в различните страни. В САЩ Nomura прогнозира плитка, но дълга рецесия от пет тримесечия, която се очаква да започне от последното тримесечие на тази година. В Европа спадът може да бъде много по-дълбок, ако Русия напълно спре газа за Европа, посочват икономистите.

Nomura прогнозира икономиките на САЩ и еврозоната да се свият с 1% през 2023 г.

За средноголемите икономики, включително Австралия, Канада и Южна Корея, има риск от по-дълбоки от прогнозираните рецесии, ако повишаването на лихвените проценти предизвика срив на жилищния сектор, пишат анализаторите.

Очаква се Южна Корея първа да поеме най-силния удар със свиване от 2,2% през третото тримесечие на тази година. Прогнозите са, че в Япония рецесията ще е най-лека сред разглежданите страни благодарение на продължаващата политическа подкрепа и забавеното икономическо отваряне след блокирането заради коронавируса.

Китай е в по-различна ситуация, тъй като икономиката му се възстановява с помощта на политики за приспособяване, въпреки че остава изложен на риск от подновяване на строгите ограничителни мерки заради стратегията на Пекин за нулев Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
А с малките как стои въпросът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още