IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Нумизматиката е във възход и монетите повишават стойността си

Инвестиция и колекционерска страст са водещите при покупката на стари и възпоменателни монети, посочи Петър Неделев

21:01 | 01.07.22 г. 4
Експерт: Нумизматиката е във възход и монетите повишават стойността си

„Събирането на монети е страст. Правейки колекция, хората си купуват тази емоция. Напоследък се появиха и доста инвеститори, които имат свободни пари и купуват монети с малък тираж с цел спекула, препродажба на по-висока цена“, каза експертът.

Неделев определи монетата от два златни лева със стилизиран образ на Паисий Хилендарски, която беше пусната в обращение от БНБ на продажна цена 3755 лева, като най-скъпата монета в новата история на България.

Той смята, че към настоящия момент тя не е добра инвестиция, защото при борсова цена на златото около 100 лева, нейната цена на грам е 161 лева. „Но от колекционерска гледна точка – предвид малкия тираж на монетата, тя представлява интерес за колекционери“, заяви Неделев.

По отношение на това как се определя стойността на възпоменателните монети, експертът посочи, че няма регулиран пазар, а цената се формира на база търсене – предлагане. И даде пример с монета с цар Борис от 1930 г., струваща в детството му  50-60 стотинки. В момента такава монета с хубаво качество има цена от 700-800 лева.

„По тази причина нумизматиката си е и вид инвестиция, напомни Неделев.

Като пример за монети, чиято цена се е покачила много напоследък, той даде петте златни монети, сечени по времето на цар Фердинанд. „Говорим за емисиите 1894 година и 1912 година. В момента на чужди аукциони тези монети стигат баснословни цени дори за европейския пазар  - близо 100 хиляди швейцарски франка”, посочи Петър Неделев.

По думите му, в последните две години на пазара се появиха доста свободни пари и много инвеститори, които не са колекционери в истинския смисъл на думата, правят бързи пари. „Предполагам, че до няколко години тази еуфория ще отмине, каза Неделчев и прогнозира, че цените леко ще паднат.

За да се определи стойността на старите монети, той съветва да се направи консултация в  нумизматичните дружества, като в България такива има в София, Пловдив, Велико Търново и Плевен.

Експертът предупреди, че античните монети съгласно нашето законодателство  принадлежат на държавата и трябва да с предават в най-близкия музей.

С колко се повишава доходността на юбилейните монети? Какво разказват българските пари? Какъв е дизайнът на българските монети и как ще изглежда еврото с национални символи? Как са се променяли монетите през годините? Кои държави са известни с красиви пари?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
цико не мисли, той говори по чувства и каквото е видял от прозореца на паналеката или по первий канал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Понеже съм 5то поколение нумизмат, мога да ти кажа, че бая млади момчета, че и момичета, на по 30тина години почнаха да се появяват по сбирките ни. Някои са наследници на причини колекции и също вече 2ро или 3то поколение в "занаята", но си има и не малко новобранци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
говориш точно като някой смачкан от живота чичка... :) младите са супер, родени в свободна държава и нямащи нищо общо с мокрите ти сънища за комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Интересно -скоро мислих за нумизматиката, и дали ще я има още дълго. За нея се изискват пари и отношение, а като гледам сегашните млади хора, вероятно след десетилетие или две нумизматика ще е да събираш потънали криптовалути... Някак не ми се вярва хората, което в момента са на 20 години, някога да се интересуват и да са склонни да вложат сериозни суми в старинни монети... Отношението е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още