IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се сви с над 4% през май

Понижението за цялата година може да достигне 11%, прогнозират от Coface

15:25 | 30.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е записал спад от 4,3% на годишна база през май, съобщи министерството на икономиката на страната, цитирано от Ройтерс. За сравнение - през април годишното понижение се е равнявало на 2,8%.

В периода от януари до май икономическият ръст на Русия е бил в размер на 0,5%. Въпреки положителния резултат руската икономика може да се свие с 11% през тази година, прогнозират експерти на Coface.

"Русия не изплати държавния си дълг за първи път от 1998 г. насам, след като страната пропусна крайния гратисен период, който изтече на 26 юни, за да плати 100 млн. долара лихви в долари и евро по две облигации в чуждестранна валута", пишат от глобалната компания за оценка на риска.

Затова и експертите на Coface прогнозират спад на руския БВП в размер на 11% за 2022 г.и на 1,3% за 2023 г.

„Въпреки че разглежданото неизпълнение удря руската кредитоспособност, то е предимно символично, тъй като суверенът има ограничен достъп до чуждестранни пазари. Освен това, щетите върху икономиката вече са нанесени, тъй като руснаците се борят с двуцифрената инфлация и най-тежкото икономическо свиване от години“, коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България".

Според анализаторите наложените санкции, липсата на достъп до западни технологии и суровини, които са от решаващо значение за производството от по-голямата част от руските сектори, ограничената възможност за заместването им с внос от други региони и масовото увеличение на цените може да навредят на руската икономика в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Найс :) Ако затворят и посолството в България още по добре. Нямаме нужда от шпиони !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
последните четири месеца, кви ли не глупостиии сенчуха от там... даже няма смисъл да ги слуша човек... само шутове в мутрата, докато не станат бели хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
* криминалните на Путин не са доволни от санкциите:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Oбичам България
преди 1 година
"Бих искал да посоча още веднъж, че при определени обстоятелства подобни враждебни мерки е възможно да се квалифицират също и като акт на международна агресия и дори като casus belli (повод за война)", каза Медведев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още