IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се изтегля от ключовия Змийски остров в Черно море

Според руснаците изтеглянето е доброволно, за да бъде гарантиран износът на храни от Украйна, но украинските военни от дни обстрелват руските позиции на острова

14:24 | 30.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Змийският остров е част от серия марки на Украинските пощи, посветени на победите на украинските военни над руския флот. Снимка: President.gov.ua</em></p>

Змийският остров е част от серия марки на Украинските пощи, посветени на победите на украинските военни над руския флот. Снимка: President.gov.ua

Русия изтегля своите сили от ключовия черноморски Змийски остров край Одеса, съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков пред руски медии. По негови думи напускането на острова е в знак на "добра воля", чрез който Москва демонстрира желанието си да бъде разблокиран износа на храни от Украйна.

Този ход на руските военни съвпада с масиран през последните дни обстрел на украинските военни срещу разположените на острова руски гарнизон, ракетни системи и противовъздушна отбрана. Сателитни снимки, публикувани от британски медии, показаха преди дни унищожени руски позиции на острова.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак съобщи, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, че последната операция на украинските военни тази нощ (30 юни) е била успешна и Змийският остров е освободен от руските военни сили.

Според Конашенко обаче руснаците са изпълнили възложените задачи и затова се изтеглят от гарнизона на Змийския остров. "Освен това демонстрираме на целия свят, че Руската федерация не възпрепятства усилията на ООН за организиране на хуманитарни коридори за износа на селскостопански стоки от територията на Украйна", обясни още той, цитиран от "Интерфакс".

Змийският остров е ключов в Черно море, защото след няколкото успешни удара на украинците по руския военен флот подсигуряваше позициите на руснаците в Черно море.

Украйна от седмици обвинява Русия, че с действията си блокира износа на пшеница и други зърнени храни от украинските пристанища и не позволява създаването на безопасни коридори в Черно море. Руската страна пък коментира, че Киев сам е минирал пристанищата си и не пропуска корабите.

Международните организации се опасяват, че липсата на украинската пшеница ще предизвиква гладни бунтове в редица страни в Африка и Близкия изток и може да причини нова сериозна бежанска вълна към Европа.

В Киев виждат в освобождаването на Змийския остров "огромна победа" за Военните сили на Украйна. Според Министерството на външните работи след потапянето на крайцера "Москва"  руснаците са планирали да превърнат територията му в авиобаза и да разположат военна техника, за да държат под контрол Черно море. С връщането на острова Украйна връща баланса на силите в региона, посочват от институцията.

Островът беше изобразен на марка от серията "Русский военный корабль… Все!" на Украинските пощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Марките ги поръчах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още