IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков след срещата с Нинова: Мисля, че диалогът с БСП продължава

От БСП очакват "Продължаваме промяната" да предложи друг кандидат за премиер

10:43 | 30.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма еднолично решение за отзоваването на руските дипломати. Диалогът продължава, заяви премиерът в оставка Кирил Петков, който проведе среща с представители на „БСП за България“ в стаята на парламентарната група в Народното събрание.

Срещата беше по настояване на Петков.

Дотук се стигна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера обяви, че БСП спират преговорите с „Продължаваме промяната“ за нов кабинет заради изгонването на 70 руски дипломати, което по думите на Нинова е било еднолично решение на Петков.

Темата на разговора днес е била именно за експулсирането на дипломатите от България.

"Влязохме в детайли за всички стъпки, които бяха предприети от всички институции“, каза Петков след разговора. Той обяви, че по тази тема се работи още от март и има няколко доклада от различни служби за сигурност. 

„Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила по този въпрос от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията“, допълни премиерът. 

„Да не изместваме най-важния фокус за България – икономическото състояние и антикорупционната тема“, призова Петков и допълни, че темата за руските дипломати само насочва вниманието на обществото и важните теми отиват на заден план.

„Сега е много изгодно за някой темата да е дали е трябвало тези дипломати да бъдат изгонени, или не. Важното е сега какво се случва с Плана за възстановяване, какво се случва с антикорупционните закони, Рашков ще оглави ли антикорупционната комисия“, изброи Петков.

На въпрос възстановяват ли се преговорите между ПП и БСП, Петков отговори, че не може самостоятелно да каже: „Имаме си изпълнителен съвет в партията. Това са много хора, които трябва заедно да помислим. Въпросът оттук нататък е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение”, каза Петков. „Мисля, че диалогът продължава, защото рисковете са по-големи, отколкото кои институции какво решение са взели за руските дипломати", посочи той.

„Петков запозна цялата парламентарна група на БСП с целия процес за взимане на решението за изгонването на руските дипломати – кога е започнало, в какви формати, кои са участвали и кои са информирани. Това не променя позицията ни от вчера“, коментира лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова след среща с Кирил Петков днес.

„Ще се върнем на масата за преговори, когато „Продължаваме промяната“ предложи друг кандидат за премиер“, заяви Нинова.

Вчера тя обяви, че БСП спира всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. От левицата определиха решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия като безпрецедентно за българската дипломатическа история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
V.At.
преди 1 година
Ами. Накрая ще си стиснат ръцете поради "национална отговорност" и вълкът сит и агнето цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 1 година
Късно е моме за китка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още