IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Брекзит изплуват

Британският народ осъзнава, че е бил заблуден

09:17 | 26.06.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Каква само бе миналата политическа седмица във Великобритания. Далеч от обещанието за „без граница в Ирландско море“, сега сме заплашени от търговска война заради решението на правителството на Борис Джонсън да отмени собствените си договорни ангажименти относно Северна Ирландия. Има ново искане за референдум за независимост на Шотландия, пореден опит за разпадане на Обединеното кралство, пише за Financial Times лорд Майкъл Хезълтайн, бивш британски вицепремиер от консерваторите.

Планът за изпращане на лица, търсещи убежище обратно в Руанда се разпада, като носи със себе си обичайната реакция на брекзитърите, че Великобритания трябва да се откаже от следвоенната Европейска конвенция за правата на човека, основана на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона, и създадена отчасти като маяк на надеждата за милионите, поробени под комунистическата диктатура.

Опашките се върнаха. По време на последната война те отразяваха страшната заплаха, пред която бяхме изправени, но поне имаше общ враг. Осъзнахме, че всички сме в това заедно. Този път Брекзит принуди милион европейци да се приберат у дома. Има опашки при лекарите, опашки в спешните отделения, опашки по летищата, опашки на пристанища, опашки в паспортните служби. Земеделските производители влагат неприбраната си реколта обратно в почвата.

Решението на правителството е да издава визи само на най-квалифицираните и талантливи имигранти, обучени в някои от най-бедните страни на земята, като същевременно съкращава програмите за помощ, предназначени да помогнат на тези страни да насърчат гражданите си да останат там.

Дойде втората оставка на един от съветниците по етика на Борис Джонсън, неспособен да живее с напрежението на работата. Може да няма заместник - сега сме в зона, освободена от етика.

И всеки ден внимателно подбрана група консервативни министри дефилира. Всеки ден те заемат внимателно организираната си позиция.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че Обединеното кралство ще стагнира през 2023 г. Единствено Русия се представя по-зле от групата на богатите страни Г-20. Паундът спада както спрямо долара, така и спрямо еврото.

По-предната седмица инстинктът на градинаря в мен предвиждаше нова пролет за тези, които знаят, че Брекзит е катастрофа. Аргументът ми беше нарастващо доказателство за последствията от него и увеличаващата се съпротива. Миналата седмица това разцъфтя, със заглавия, вариращи от „Римейнърите (поддръжниците на оставането в ЕС – бел. прев.) се прегрупират на фона на пълния им неуспех да се възползват от Брекзит“ до „Изплашените инвеститори продават лири“.

Характеризирането на онези, които не са съгласни с Брекзит като брюкселски марионетки, винаги е било особено аматьорска интерпретация на историята. Като министър в правителствата на торите в продължение на 17 години, при Тед Хийт, Маргарет Тачър и Джон Мейджър, никога не съм бил изпращан в Брюксел, за да защитавам нещо друго от британския интерес. Това беше точно същата национална позиция, която заеха други членове на ЕС тогава в търсене на споразумение, което да направи всички ни по-силни, по-богати и по-могъщи заедно.

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 1 година
Очевидно не е Петър Нейков, тъй като не ми се вярва да е бил в продължение на 17 години министър в кабинат на торите?Щеше да е добре поне да го беше прочел и преразказал, ама май не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
Добра статия, но .. Кой е автора? .. редно е да се напише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 1 година
ами в крайна сметка осъзнават, че трябва да постигнат и защитят богатстовото си и реномето си със СОБСТВЕНИ сили, а не експлоатирайки по бедни икономики и имигтанти да им вършат трудната и черна работа. сега малко да се наведат да си берат собсствените ягоди *плодове) сами ако искат изобщо да ядат. Всъщност имат шанса да се събудят от мечтата, че всъщност не са най-великата нация и империя на света, както се мислеха досега, всъщност една от най-мързеливите нации, в следвоенно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Хаха, те и за вицовете така казвали - че англичаните се смеят 2 пъти: първия път от уважение, втория път - вечерта, като го схванат! Е... вече схванаха! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още