IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия бомбардира силно Одеса

Москва обвинява Литва във „враждебно" ограничаване на доставките за Калининград, Джо Байдън не възнамерява да пътува през идните месеци до Киев

07:08 | 21.06.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обществена сграда в Одеса, защитена с чували с пясък. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/GEORGE VITSARAS</em></p>

Обществена сграда в Одеса, защитена с чували с пясък. Снимка:  EPA/GEORGE VITSARAS

Южният украински град Одеса е бомбардиран в продължение на часове. Междувременно руските войски превземат село край Северодонецк и навлизат в индустриалната зона на силно оспорвания град. Германия за първи път конфискува имущество на руснаци. Докато външният представител на ЕС осъжда „военното престъпление", президентът на САЩ Байдън не възнамерява да пътува до Украйна през лятото. 117-ият ден от войната накратко.

Украйна загуби село до Северодонецк

Украинските власти признаха загубата на населеното място Метьолкин, югоизточно от административния център Северодонецк в източната част на страната.

„Контролът върху Метьолкин край Северодонецк е загубен", съобщи военният губернатор на източната украинска област Луганск Серхий Хайдай в канала си в Telegram. Руското министерство на отбраната вече съобщи за превземането на града в неделя. Според Хайдай руските войски са навлезли в индустриалната зона на оспорвания град Северодонецк. Там вече се водят боеве, пише губернаторът.

Няколко експлозии в Одеса - склад за храни е разрушен 

Южният украински град Одеса е бил разтърсен от няколко експлозии, съобщи говорител на регионалната администрация. Детонациите са чути, след като са прозвучали сирените за тревога. По данни на украинските военни е бил разрушен склад за хранителни продукти. Руските сили са изстреляли 14 ракети по време на тричасовата бомбардировка, съобщиха военните.

Германия за 1 път конфискува руски активи

В Германия за пръв път бяха конфискувани недвижими имоти въз основа на санкциите срещу Русия заради агресивната война в Украйна. По данни на мюнхенската прокуратура I са запорирани три частни апартамента в баварската столица, както е замразена и сметката за плащане на наемите за тях. Засегнати са член на Държавната дума на Русия, чието име не се съобщава, и съпругата му, която е регистрирана като жител на Мюнхен.

Зеленски: Русия взема Африка за заложник

Преговорите за премахване на блокадата на украинските пристанища се оказват трудни според украинския президент Володимир Зеленски. „Водим сложни преговори на няколко нива за премахване на блокадата на украинските ни пристанища. Но все още няма напредък", каза той във видеообръщение към заседание на Африканския съюз (АС). „Все още не е намерен реален инструмент, който да гарантира, че Русия няма да атакува (пристанищата) отново", каза Зеленски. Той обвини Русия, че е взела Африка за „заложник" в конфликта. „Световната продоволствена криза ще продължи, докато трае тази колониална война", заяви държавният глава.

ЕС: Зърнената блокада е „истинско военно престъпление“

Проблемът с блокирания износ на зърно в Украйна ще бъде решен, смята пратеникът на ЕС по външните работи Жозеп Борел. „Постигаме напредък и съм сигурен, че в крайна сметка ООН ще постигне споразумение", заяви испанецът на среща на ЕС, посветена на преговорите с Русия и по-специално с Украйна. Той заяви, че е немислимо милиони тонове пшеница все още да са блокирани в Украйна, докато хората в останалата част на света страдат от глад. По отношение на сроковете за евентуално споразумение Борел заяви, че не може да си представи, че това ще отнеме много повече време. Ако това се случи, каза той, Русия ще понесе отговорност. Блокирането на износа на зърно е „истинско военно престъпление". Гладът на хората не трябва да се използва като оръжие за война, добави Борел.

Крим: Киев обстрелва плаващи платформи за добив на газ в Черно море

Според проруски източници украинската брегова отбрана е атакувала с ракети плаващи платформи за добив на газ в Черно море. Лидерът на Крим Сергей Аксьонов говори за 21 спасени до момента души. При последното преброяване на платформите се намирали общо 109 души. По-рано депутатът от украинския парламент Олексий Гончаренко съобщи за ракетни удари по производствените платформи. Първоначално украинските военни не коментираха инцидента. Платформите са разположени на около 100 км от брега на Одеска област и на 150 км от Кримския полуостров в шелфа на Черно море.

Зеленски: Очакваме засилен обстрел по време на срещата на ЕС

Според украинския президент Володимир Зеленски Русия ще засили атаките си през следващите дни във връзка с консултациите по кандидатурата на страната му за членство в Европейския съюз. „Тази седмица трябва да очакваме Русия да засили враждебните си действия", заяви Зеленски във видеообръщение. „Готови сме“. Очаква се на срещата на върха в четвъртък и петък 27-те лидери на ЕС да решат, че на Украйна трябва да бъде предоставен статут на страна кандидатка.

Байдън няма да пътува до Украйна това лято

Президентът на САЩ Джо Байдън определи посещението в Украйна в рамките на предстоящите си пътувания в Европа и Близкия изток като „малко вероятно". По принцип подобно пътуване винаги зависи от това дали ще донесе неприятности и разсейване на Украйна, каза Байдън в Рехобот Бийч в родния си щат Делауер. В края на юни Байдън ще бъде в Германия, за да участва в срещата на върха на Г-7 в Елмау, след което ще замине за Мадрид за срещата на върха на НАТО. В средата на юли Байдън планира пътуване до Израел и Саудитска Арабия. „А след това ще се прибера направо у дома", каза той. Президентът на САЩ все още не е пътувал до Украйна от началото на войната на 24 февруари.

Медведев не иска преговори със САЩ за неядрено разоръжаване

Експрезидентът на Русия Дмитрий Медведев отхвърля преговори със САЩ за ядрено разоръжаване в този момент. Той обоснова това със студените отношения между двете страни: „В момента нямаме отношения със САЩ. Те са на нула по скалата на Келвин", пише довереникът на президента Владимир Путин и настоящ заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност в публикация в Telegram. Понастоящем не е необходимо да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, добави той.

Москва обвинява Литва във „враждебно" ограничаване на доставките за Калининград

Русия обвини Литва в „открито враждебни" ограничения на железопътния превоз на товари до руския ексклав Калининград след санкциите на ЕС, което подхранва напрежението с балтийските държави. Ако транзитът на товари между Калининград и останалата част на Русия през литовска територия не бъде напълно възстановен бързо, Русия „си запазва правото да предприеме действия за защита на националните си интереси", предупреди външното министерство в Москва. 

САЩ преговарят със съюзници за допълнително ограничаване на енергийните приходи на Москва чрез

САЩ водят преговори с Канада и други съюзници в световен мащаб за допълнително ограничаване на енергийните приходи на Москва чрез налагане на таван на цената на руския петрол, без това да се отрази негативно върху страните с ниски доходи, заяви финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън. "Говорим за таван на цените или за ценово изключение, което ще засили още повече неотдавнашните и предложените енергийни ограничения от Европа, Съединените щати, Великобритания и други", заяви тя пред медиите в Торонто. Според нея "това ще намали цената на руския петрол и ще понижи приходите на Путин, като същевременно ще позволи повече доставки на петрол да достигнат до световния пазар", добави Йелън.

"Смятаме, че ценовото изключение също така е важен начин за предотвратяване" на негативно отражение на мерките върху хора с ниски доходи в развиващите се страни, "които се борят с високите разходи за храна и енергия", подчерта американската финансова министърка на съвместна пресконференция с канадската си колежка Кристия Фрийланд.

Преди срещата си двете финансови министърки демонстрираха единство по теми, вариращи от Украйна до икономическите предизвикателства, като обещаха, че двете страни ще си сътрудничат за справянето с тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ам те са в НАТО, ама дали америте ще рискуват ядрена война за шепа *** на плюнка територия? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
само дето Литва са в Нато...и тогава знаеш ли какви шамари ще изядете ! Я ми обясни как точно ще ги приберете, че беше тежък ден и имам нужда да се посмея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
РФ следва да си прибере Вилнюс като руски град. И Клайпеда и още доста части от Литва, получени като подарък от СССР. Това ли искат тия умници? Плюс кютека?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Москва обвинява Литва във враждебно" ограничаване на доставките за Калининград === Литва нарушава договора от 2003 г.. Москва следва да денонсира този договор, при което границите на Литва става непризнати от РФ, с всички произтичащи от това последствия. За международно право вече е неприлично да се говори. Има само право на силата, а не сила на правото. Засега тоягата на Русия е по-дълга и по-дебела. Кой ще се убеди на собствен гръб, е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Мога да изброя набързо 5-6 фейка на ТАСС. Клипа в буча, ментето Путин с едни стюардеси, ние не нападаме украйна, ние не искаме територия от украйна, всички разрушения са направени от украинците ние не стреляме, въведен е златен стандарт, не одобряваме влизането на Украйна в ЕС.. сега пък го одобряваме. Изобщо ТАСС :) Само за такива от възраждане които още вярват ,че самолетите ги пръскат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Не са горили нищо поредния фейк на ТАСС. Хора вие не си ли проверявате информацията ??!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Бомбардировка не беше ли, когато самолетите прелитат над целта и пущат бомби на поразия? Щото като кажеш 3 часова бомбардировка, човек ще си помисли, че не е останала цяла сграда в Одеса, пък то само 14 ракети са изстреляни, а те както знаем 90% ги прихваща украинското ПВО, а останалите сами падат в морето. В крайна сметка, разбираме че украинците са се самозапалили и тук-таме са им гръмнали климатиците, а полза от руските атаки е нулева, щото там са пияни сичките и бъркат лявата с дясната си ръка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Рашистите като не могат да уцелят с високоточните си оружия армейски единици дай да бишнем некой блок или склад в Одеса ... :))) ... Супер логика вадиш ... Значи крадците на съдомиялни денацифицират наред в Украйна нефтени и газови инсталации , а украинците не могат да дерусифицират Черноморието ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Добре са се опушили в профсъюзният дом , само пропускаш че преди да се самозатворят и самозапалят са стреляли и убили човек , и са развявали рассийски знамена ... Квото търсили това намерили , украинските изрожденци ... И тука това ви чака ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
deiveli
преди 1 година
Само дето се изпуска че преди това от Одеса изстреляха ракети по цивилни проучвателни платформи. Руснаците отговориха по посока на огъня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още