IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX уволнява служители, подписали критично към Мъск писмо

От компанията на милиардера определиха писмото като отвличане на вниманието от важните задачи пред нея

08:18 | 20.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илон Мъск и майка му по време на гала вечеря. Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Илон Мъск и майка му по време на гала вечеря. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

SpaceX уволни някои служители, подписали писмо, в което се критикува главният изпълнителен директор Илон Мъск и начинът, по който компанията прилага вътрешните правила, става ясно от имейл до служителите от президента на SpaceX, за което потвърждават и източници на The Wall Steet Journal.

Гуийн Шотуел, президент на SpaceX, заяви, че компанията е провела разследване и е решила да уволни няколко служители, участвали в усилията, се казва в имейла, с копие от който разполага The Wall Street Journal. Тя заяви, че писмото е отклонило вниманието на служителите от дейността на компанията, и изрази несъгласие с начина, по който мейлът е била разпространен, става ясно от имейла.

В имейла ѝ не се посочва колко души е освободила компанията. Според източник, запознат със ситуацията, поне двама души, които са помогнали за ръководенето на усилията, са били уволнени.

Някои служители на компанията наскоро написаха писмо, в което нарекоха публичните изявления и поведението на Мъск, особено през последните няколко седмици, смущаващи и разсейващи. В писмото от ръководството на SpaceX се иска публично да отдели компанията от личния бранд на Мъск и да предприеме стъпки за преодоляване на това, което според тях е разминаване между декларираните ценности на SpaceX и настоящите ѝ системи и фирмена култура.

Шотуел заяви, че усилията за писане на писма отклоняват вниманието от работата на SpaceX, включително предстоящите изстрелвания на спътници и очаквания първи опит за извеждане на огромната ракетна система Starship в орбита. Тя добави, че писмото е разстроило много служители, които са почувствали натиск да се „подпишат под нещо, което не отразява техните възгледи".

„Имаме твърде много важна работа за вършене и нямаме нужда от подобен вид прекомерен активизъм", казва тя в електронното писмо.

Според правни експерти уволнените служители на SpaceX имат малко възможности да оспорят уволненията си. Във всеки щат на САЩ, с изключение на Монтана, има закони за наемане на работа „по желание", което означава, че работодателят може да наема и уволнява работници по почти всякаква причина, с изключение на дискриминационните.

Служителите също така не могат да се позовават на Първата поправка, тъй като тя не се прилага в контекста на частната заетост, казва Стейси Хокинс, професор в Rutgers Law School. Поправката само гарантира, че правителството не може да ограничава словото, казва тя.

Работниците може да имат някаква възможност да се възползват от Националния закон за трудовите отношения, който защитава съгласуваната дейност, когато споделят информация или възгледи за условията на работа, казва Хокинс, но не е ясно дали изявленията на служителите на SpaceX ще бъдат квалифицирани по този закон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Е*ати законите имат тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
А щеше да купува туйтър, че нямало свобода на словото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още