IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц, Макрон и Драги в Киев: Ще възстановим всичко

В продължение на седмици Украйна настояваше за по-голяма подкрепа от страна на германския канцлер. Сега той е в Киев - заедно с още двама влиятелни европейци

16:23 | 16.06.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Четиримата европейски лидери със Зеленски<em>. Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN /</em></p>

Четиримата европейски лидери със Зеленски. Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN /

По време на посещението си в Киев германският канцлер Олаф Шолц и трима други европейски държавни и правителствени ръководители се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски за разговори. Шолц, френският президент Еманюел Макрон, италианският правителствен ръководител Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис бяха приети от Зеленски в президентския дворец в четвъртък следобед. След като си направиха обща снимка пред сградата, висшите политици седнаха на кръгла маса.

По-рано Шолц, Макрон и Драги посетиха Ирпин. Правителствените ръководители на Германия и Италия и френският президент пристигнаха в частично разрушеното предградие на Киев късно сутринта. Подобно на съседна Буча, след изтеглянето на руските войски в края на март там са открити близо 300 цивилни жертви. Западноевропейците бяха придружени от румънския държавен глава Клаус Йоханис.

Специалният пратеник на украинския президент Зеленски по въпросите на перспективите за присъединяване към ЕС, Олексий Чернишов, поведе четиримата лидери покрай руините на къщите, пострадали от руския обстрел в Ирпин. Шолц, Макрон, Драги и Йоханис искат да изпратят сигнал за солидарност със страната, нападната от Русия в Украйна, предава DPA. 

Преди войната Ирпин е бил дом на почти 60 000 жители. Руските войски не успяват да превземат напълно селището, но се приближават на няколко километра от границите на столицата.

По време на посещението си германският канцлер осъди действията на руските войски. Поразени са били невинни цивилни граждани. Целият град, в който не е имало никакви военни структури, е бил разрушен. „Това говори много за бруталността на руската агресивна война, която е насочена към унищожение и завладяване“, каза германецът. Разрушенията в Ирпин са „много важно напомняне", че трябва да се направи нещо.

Макрон заговори за признаци на военни престъпления след „масови убийства" от страна на руските сили. Той осъди „варварството" на нападенията, които опустошиха града, и похвали смелостта на жителите на Ирпин и други предградия на украинската столица, където руското настъпление към Киев е спряло.

Драги заяви от своя страна, че Ирпен е „място на разруха, но и на надежда". Голяма част от това, което му е било казано, е било свързано с бъдещето и възстановяването, казва той. „Войната обедини хората и сега те могат да създават неща, които преди войната не са били възможни", призна италианецът.

Шолц, Драги и Макрон пристигнаха в украинската столица Киев в четвъртък сутринта със специален влак. Сякаш за да се илюстрира сериозността на ситуацията, сирените завиха още в началото на визитата им, предава DPA. Тримата политици тъкмо са пристигнали в Киев, когато в украинската столица е обявена въздушна тревога. Тя скоро приключи, но видните посетители вероятно са получили малка представа за значението на войната, която продължава вече почти четири месеца.

Шолц дълго време се колебаеше дали да замине за Киев и лично да увери Зеленски в своята солидарност. Първо беше недоволството от посещението на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, който се оказа нежелан в Украйна. След това Шолц се оттегли с позицията, че не иска да се присъедини към редиците на онези политици, които са пътували до Зеленски за „кратко влизане и излизане с възможност за снимки". Ако Шолц дойде, посланието трябва да бъде, че той иска да донесе нещо съществено, казваше канцлерът.

С посещението си тримата политици, към които по-късно се присъедини и румънският президент Йоханис, който пътуваше отделно, искат не само да демонстрират солидарност, „но и да уверят, че помощта, която организираме - финансова, хуманитарна, но и оръжейна - ще продължи", заяви Шолц след пристигането си в Киев. Подкрепата ще продължи „толкова дълго, колкото е необходимо за борбата на Украйна за независимост".

Както за Шолц, така и за Макрон, който пристигна в Киев малко преди решаващия втори тур на парламентарните избори във Франция в неделя, става дума за възвръщане на загубеното доверие. А от гледна точка на Украйна напоследък имаше някои недоразумения: подобно на Шолц, френският президент се стреми да запази баланса между диалога и военната подкрепа.

Въпреки че телефонната му дипломация с Путин се провали в седмиците преди инвазията, Макрон е твърдо решен да запази канала за комуникация с Москва отворен. Той също така многократно предупреди да не се допуска „унижение" на Русия в конфликта. Зеленски ясно разкритикува позицията на Макрон миналия месец: „Знам, че той искаше да постигне резултати в посредничеството между Русия и Украйна, но не успя", каза украинският президент. „Не може да се търси изход за Русия, а Макрон напразно се опитва да го направи“, посочи той.

Правителството в Киев явно е очаквало посещението на видните гости от трите най-големи държави от ЕС да бъде нещо повече от символика. Украйна се надява на ясна перспектива за присъединяване към Европейския съюз. Този петък Европейската комисия ще публикува препоръката си по този въпрос. Зеленски подаде молба за членство в ЕС няколко дни след началото на войната.

Президентът на Франция Макрон подразни украинската страна с предложението си да предложи на държавите извън ЕС „Европейска политическа общност". Това беше изтълкувано в Киев като опит да се откаже присъединяването на страната към съюза. Малко преди пътуването до Киев французите конкретизираха концепцията си в т.нар. неофициален документ, който разпространиха сред държавите членки на ЕС. Документът е на разположение на Handelsblatt.

В него правителството в Париж ясно заявява, че „политическата общност" не е предназначена да замести кандидатурата за членство в ЕС; желанието на украинците да се присъединят към нея се определя като „легитимно". Новата общност по-скоро трябва да допълва съществуващия процес на присъединяване. Тя „няма да бъде алтернатива на членството в Европейския съюз и няма да замени процеса на разширяване", уточняват французите.

Идеята е тази година да се създаде „Европейска политическа общност" между всички европейски държави, които желаят да допринесат заедно за сигурността, стабилността и просперитета на нашия континент“ - независимо дали са членове на ЕС, или не. Такъв форум, който да обединява „всички членове на европейското семейство на равна основа и в духа на единството на нашия континент", все още не съществувал.

„Европейската политическа общност" трябва да отговори на „предизвикателствата, пред които са изправени всички страни на европейския континент". Французите посочват като примери външната политика и политиката на сигурност, изменението на климата и доставките на суровини. За Украйна и други „европейски държави, желаещи да се присъединят към Европейския съюз", Общността ще предложи възможност за „укрепване на връзките с държавите членки на Съюза преди присъединяването (...), включително, ако е необходимо, чрез постепенна интеграция във вътрешния пазар".

Форумът се предвижда да събира европейските държави „няколко пъти годишно на ниво държавни или правителствени ръководители и на министерско ниво". Той трябва също така да приеме „лека правна структура, снабдена с правомощия за вземане на решения", но „същевременно зачитаща автономията на Европейския съюз и на всяка от държавите, които съставляват тази общност".

В разрушения град Ирпен

През последните няколко дни обаче, наред с неяснотата относно перспективата за присъединяване, многократно беше критикувано и отношението на Германия към доставката на тежки оръжия, което Киев продължава да възприема като колебливо. Украинският посланик Андрий Мелник заяви пред в. Rheinische Post, че Киев очаква от Шолц най-вече да даде зелена светлина за исканите 88 бойни танка Leopard 1 и 100 бойни машини на пехотата Marder, които Rheinmetall може да достави незабавно. Освен това Шолц ще трябва да освободи тежките оръжия от запасите на Бундесвера. Франция също така се въздържа от доставки на оръжие, които досега се ограничаваха до 12 мобилни артилерийски системи Caesar.

Докато тримата държавни и правителствени ръководители на Германия, Франция и Италия бяха в Киев, министрите на отбраната на НАТО заседаваха в Брюксел. Германският министър Кристине Ламбрехт заяви пред сутрешния блок на ZDF, че обучението на украинските войници за работа със самоходна гаубица 2000 е почти завършено. Следователно дванадесетте гаубици, които Германия и Нидерландия планират да доставят заедно, скоро ще могат да бъдат разположени в Украйна. Обещаните противовъздушни оръдейни установки Gepard също могат да бъдат доставени "скоро".

В края на юни може да започне обучението за изстрелване на ракети Mars, от които Германия е обещала три. След това системите ще могат да бъдат доставени в края на юли или началото на август, подчерта Ламбрехт преди срещата с колегите си от НАТО.

Междувременно други държави продължиха да оказват военна подкрепа на Украйна. Словакия ще достави пет хеликоптера съветски дизайн, съобщи министърът на отбраната Ярослав Над в Twitter. Освен това хиляди словашки 122-милиметрови ракети „Град" са били предоставени на украинските въоръжени сили.

Договорено е също така, че в Украйна ще бъдат транспортирани осем нови самоходни гаубици „Зузана 2". Литва съобщава, че е приключила доставката на бронетранспортьори М113 на стойност около 15,5 милиона евро.

Междувременно Русия препоръча на Шолц, Макрон и Драги да не говорят само за доставките на оръжие по време на срещата си със Зеленски. Тримата политици от ЕС трябвало да използват времето, прекарано с украинския президент, за да погледнат "реалистично на ситуацията", заяви говорителят на руската президентска канцелария Дмитрий Песков. Москва също така заяви, че е подновила предложението си за възобновяване на мирните преговори. 

Тримата западноевропейски лидери във влака до Украйна

В същото време обаче има все повече признаци, че Русия иска да засили натиска върху Запада. След намаляването на доставките на руски газ по газопровода „Северен поток 1" в Балтийско море не е изключено пълното спиране на най-важния газопровод за доставки за Германия.

Посланикът на Русия в ЕС заяви на Международния икономически форум в Санкт Петербург в четвъртък, че газопроводът може да бъде напълно спрян поради проблеми с ремонта на турбината в Канада. „Мисля, че това ще бъде катастрофа за Германия", каза той, цитиран от руския вестник „Комерсант".

Преди Шолц цяла поредица от негови министри вече бяха в Украйна: Аналена Бербок (външни работи, Зелени), Свеня Шулце (развитие, СДПГ) и съвсем наскоро Карл Лаутербах (здравеопазване, СДПГ), както и Джем Йоздемир (земеделие, Зелени). Председателят на парламента Барбел Бас (СДПГ) и лидерът на опозицията Фридрих Мерц (ХДС) също посетиха Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Умната Еуропа ще си ги плати тези 300х10. Да видим как ще изкара зимата както го е започнала. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ако се съберът, ще се получи гъъзeн ***! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тук си прав, москалите ще възстановят Украйна за своя сметк, еее, може да не участват физически във възстановяването, но ще платят за това. 300 милиарда депозирани има :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, толкова са ти и "пoзнанията" и на тая тема, ама нали си бил стрелял със шмайзер в казармата, то е ясно за какъв експерт си, Митю Шнайзера! Сигурно не си и чувал, че когато се напада дадено селище, то се обстрелва от москалите? За град Мариупол дали си чувал? Виж на какво прилича! Или украинците си го самообстрелваха?! Близачите на москалски ботуш всичките си приличате по едно - ментално слаби сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Драги се е наточил да възстановява Украйна след войната, но просто трябва да изчака. Те руснаците ще я възстановят за своя сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Ясно е, че ти и циклопът се амеби. Въпросът е ти ли си се разделил и се е получил той или обратното? Ако се съберете в един организъм дали ще са двойно по-лъжливи коментарите ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Много интересно - защо след като руснаците са били в Ирпин, са го обстрелвали? Или е бил обстрелван от Киев, също както бе и в Буча? И как ВИНАГИ когато някой по-високопоставен от запад отиде в Киев, веднага писват сирени, щото уж руснаците нападат? Стига с тия постановки вече - защо не разкажете, че според американският генерал-лейтенант Туити - укрите вече са изгубили 200 000 бойци и продължават с ужасяващи темпове да губят още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още